Zaag eigen kachelhout in het bos


Op zaterdag 12 november jl. boden ruim 100 particulieren in de Tabakschuur in Amerongen op kachelhout. Het hout is afkomstig uit bossen van Utrechts Landschap. De kopers mogen dit zelf zagen en weghalen uit het bos tot 15 maart 2017. Dan start het broedseizoen en moet de rust voor fauna gerespecteerd worden.

Naast de 100 bieders op de beschikbare kavels waren er nog eens 200 belangstellenden naar de houtveiling in Amerongen gekomen. De zesde editie kan dankzij dit hoge bezoekersaantal een geslaagd evenement genoemd worden. ‘We merken dat de betrokkenheid onder het bredere publiek toeneemt,’ vertelt boswachter Hugo Spitzen. ‘Hout is bij uitstek een natuurproduct met een grote belevingswaarde. Je kunt natuurlijk met minder moeite een kuub kachelhout op je oprit laten storten. Maar zelf hout op stam kopen, zagen en uit het bos vervoeren is een hele beleving.’

Utrechts Landschap geeft heldere aanwijzingen voor het zagen van de gekochte kavels. Ook worden de nodige veiligheidseisen meegegeven.

Historisch gebruik Vroeger was het heel gebruikelijk om hout uit het bos openbaar te verkopen. Dat was historisch gebruik. Vooral boeren gebruikten veel hout: voor afrasteringen, het bouwen van schuurtjes en natuurlijk als kachelhout. Voor Utrechts Landschap is de financiële opbrengst van de houtveiling slechts bijzaak. Met de houtveiling wil de organisatie de betrokkenheid van het publiek bij bossen en bij het vak bosbeheer vergroten. Met het kopen van de kavels ondersteunen de kopers het bosbeheer van Utrechts Landschap. Het kachelhout afkomstig van de kavels kan uitsluitend gebruikt worden voor het stoken. In het bos neemt op deze plekken de biodiversiteit toe en krijgen andere bomen de ruimte.

Verantwoord stoken Tijdens de houtveiling en op de website zijn aanwijzingen gegeven hoe er zo verantwoord mogelijk hout gestookt moet worden. Utrechts Landschap wil met tips helpen om dat zo verantwoord mogelijk te doen.

Utrechts Landschap

Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht en vieren in 2017 ons negentigjarig bestaan. Utrechts Landschap heeft momenteel 580 vrijwilligers, 22.500 Beschermers en 50 Bedrijfsvrienden.

Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

Wanneer

  • dagelijks t/m 15 maart 201710.00 - 16.00 uur

Reviews

Terug naar overzicht