Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

FILM: THE TWO POPES (12+)

PAUSELIJKE KOMEDIE MET DE OSCARGENOMINEERDEN JONATHAN PRYCE EN ANTHONY HOPKINS.

Het is een wat vreemd en uniek duo, een kamergeleerde Duitser en de meer volkse Argentijn. Paus Benedictus XVI en zijn opvolger Franciscus. Beiden vertegenwoordigers van onverenigbare stromingen binnen de katholieke kerk. De eerste uiterst conservatief en star, de tweede vooruitstrevend en plooibaar. Regisseur Fernando Meirelles (Cidade de DeusThe Constant Gardner) en scenarioschrijver Anthony McCarten (Darkest HourBohemian Rhapsody) geven een inkijkje in het persoonlijke leven van deze twee leiders achter de gesloten deuren van het Vaticaan.

Daar in het Vaticaan maakt Benedictus de bij het conclaaf in 2005 nog als rivaal beschouwde Bergoglio deelgenoot van zijn geheime plan. Hij wil breken met de traditie dat een paus in het harnas sterft en wil aftreden na het opduiken van een vertrouwelijk rapport. Zijn opvolger in het Vaticaan zal een Latijns Amerikaanse kardinaal zijn. Gefrustreerd door de schandalen in de katholieke kerk moet Franciscus samen met Benedictus een nieuw pad creëren voor de kerk en haar miljarden volgers wereldwijd.

Scenarist Anthony McCarten, een erkend specialist in biografische films, roert flink wat fantasie door de historische werkelijkheid. Zijn Vaticaan zit vol geestige pauselijke protocollen, zoals de scènes waarin Benedictus en Franciscus wat pizza’s laten bezorgen of samen voor de buis de WK-finale Duitsland-Argentinië becommentariëren. En dat doet McCarten niet onverdienstelijk. Zijn scenario is bij de 65e uitreiking van de Oscars genomineerd voor de Oscar van Beste Bewerkte Scenario. Hoofdrolspelers en veteraanacteurs Anthony Hopkins en Jonathan Pryce vertolken op formidabele wijze de ongemakkelijke vriendschap tussen de twee tegengestelde pausen. Beide acteurs waren dan ook genomineerd voor een Oscar bij de uitreiking in februari 2020.

Prijzen

  • € 10,50 online | € 11,00 kassa
    incl. consumptie
  • Betaalmogelijkheden: PIN

Kenmerken

Kijkwijzer

  • Niet voor kinderen jonger dan 12 jaarJa