Grootsch & Meesleepend, Adel op De Haar

Verlengd t/m 7 juli 2023!

Vanaf 19 september staat Kasteel de Haar helemaal in het teken van het grootse en meeslepende leven van de adel. Ontdek alles over de buitengewone levens, tradities en privileges waar wij ons, in de tegenwoordige tijd, haast niets meer bij voor kunnen stellen.

Is het de huwelijkspolitiek, hun vooroudergekte, de bevoorrechte positie of misschien wel dit allemaal dat ervoor zorgde dat er door de adel groots en meeslepend geleefd werd. Hoewel de meeste adellijke families tegenwoordig niet meer kunnen leven van het grondbezit en er in Nederland tegenwoordig gewoon belasting betaald wordt, was dit eeuwenlang heel anders. Vriendjespolitiek, rijk trouwen, fenomenaal feesten en het strooien met je familiewapen, de adel hield er niet alleen bijzondere privileges op na, maar leefde in alles Grootsch & Meeslepend.

Ook hier, op De Haar, werd uitbundig gevierd, draaide het om indruk maken op familie en belangrijke invloedrijke personen en werd er groots geleefd. De familie van Zuylen van Nijevelt was een belangrijke naam in de internationale en nationale politiek. En de baron en barones leidden een veel flamboyanter leven dan toen in Nederland de gewoonte was.

Ontdek tijdens een bezoek vanaf 19 september hoe de adel op De Haar leefde, wat het betekende om van adel te zijn, welke privileges, maar ook verplichtingen erbij de adel hoorde, toen en nu.

https://www.kasteeldehaar.nl/2022/07/21/grootschenmeeslepend/

Exclusieve rondleiding: In Dienst van De Adel

Nadat u op eigen gelegenheid de tentoonstelling Grootsch & Meesleepend: Adel op De Haar heeft bezocht kunt u, samen met een gids, kamers in het kasteel bezoeken die normaal niet open zijn voor bezoekers. Je ontdekt alles van het leven als personeel op De Haar.

De rondleiding is een aanvulling op de tentoonstelling Grootsch & Meesleepend: Adel op De Haar. Tickets voor de tentoonstelling inclusief rondleiding kunt u bestellen via www.kasteeldehaar.nl. Dagelijks zijn er een beperkt aantal plekken beschikbaar voor de exclusieve rondleiding.

https://www.kasteeldehaar.nl/2022/08/18/in-dienst-van-de-adel/

Ontdekkingstocht: Typisch Adel!

Lukt het jou om van adel te worden?

Ontdek wat het betekent om van adel te zijn tijdens de nieuwe ontdekkingstocht Typisch Adel! Tijdens de ontdekkingstocht leer je meer over wat er allemaal bij komt kijken als je van adel bent. Welke adellijke titels zijn er? Welke voorrechten heb je als je van adel bent? En hoe was de etiquette tijdens grote feesten?

Je leert het allemaal tijdens de ontdekkingstocht Typisch Adel. Los de opdrachten op, creëer een adellijke naam en teken jouw familiewapen. Ben jij de nieuwe hertog, baron of prins? Ontdek het zelf!

Als aanvulling op de tijdelijke tentoonstelling Grootsch & Meeslepend kunnen kinderen spelenderwijs interactieve opdrachten uitvoeren in het kasteel en hun creativiteit naar boven halen in het handzame boekje. De ontdekkingstocht is een leuke mix van creativiteit en kennis.

De ontdekkingstocht Typisch Adel is voor kinderen vanaf 6 jaar en is gratis verkrijgbaar bij aankoop van een kasteelkaartje.

https://www.kasteeldehaar.nl/2022/08/18/ontdekkingstocht-typisch-adel/

Voor de exclusieve rondleiding In Dienst van de Adel geldt een toeslag van €5,00.
Voor de tentoonstelling hoeven geen aparte tickets gekocht te worden. Een ticket voor een kasteelbezoek geeft ook toegang tot de tentoonstelling.Wanneer

  • Dagelijks t/m 7 juli 2023 11.00 - 17.00 uur