Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Tentoonstelling De ommuurde stad in Centraal Museum

Vanaf 12 september opent De ommuurde stad. Geschiedenis van een stadsverdediging. De tentoonstelling gaat in op de al duizenden jaren durende zoektocht van de mens naar veiligheid en de rol die stadsmuren daar eeuwenlang in hebben gespeeld. Utrecht was de eerste stad in Nederland die een stadsverdediging mocht aanleggen.

Naast veel bijzondere schilderijen, tekeningen en oude wapens, zijn er ook speciale 3D-reconstructies en animaties te zien. Vier specialisten leggen de link tussen heden en verleden: historicus Beatrice de Graaf, Denker des Vaderlands Daan Roovers en Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten Rob Bauer. Planoloog Zef Hemel laat zien dat moderne steden waar veel vrouwen wonen en werken niet alleen vaak het meest succesvol zijn, maar ook relatief veilig.

De tentoonstelling is aantrekkelijk om te bezoeken met kinderen tussen zes en twaalf jaar. Voor hen is een uitgebreide kinderroute ontwikkeld, waar ze spelenderwijs de geschiedenis van de stadsverdediging leren kennen. Daarnaast is te voelen hoe zwaar een middeleeuwse wapenuitrusting was en is er een levensgrote slingerblijde te zien van zo'n 15 meter.

In De Annex, de laatste ruimte aan het einde van de zalen, wordt met een video-installatie van Basel Abbas en Ruanne Abou Rahme nieuw perspectief geboden op de tentoonstelling.

Prijzen

  • Momenteel moeten alle tickets online worden geboekt en wordt er een tijdslot gereserveerd.