Rondwandeling herdenkt Slag in mei 1940

Contact

Adres:
Grebbeweg 123
3911 AV Rhenen
Plan je route

Onderweg vertelt een gids hoe in de vroege ochtend van 10 mei 1940 Duitse troepen Nederland overrompelden. De Duitse generaals hadden een strategie uitgestippeld, waarbij nog op de eerste aanvalsdag de Grebbeberg moest worden veroverd. Maar vanwege de hardnekkige tegenstand aan de IJssel en bij Renkum, bereikte een SS-regiment pas in de avonduren Wageningen. De volgende dag werd de aanval op de Grebbelinie ingezet. De onervaren en slecht bewapende Nederlandse troepen zagen zich gesteld tegenover een tegenstander die numeriek veruit in de meerderheid was. Bovendien was de bewapening van de Duitse troepen superieur en waren zij gehard in het oorlogsbedrijf. Toch wisten de verdedigers de vijandelijke opmars drie dagen op te houden. Maar de tol was hoog. Ruim 420 Nederlandse militairen kwamen om het leven. Zij liggen begraven op het militaire ereveld op de Grebbeberg.

Restanten van de gietstalen koepelkazemat G18 aan de Heimersteinselaan

De strijd op de Grebbeberg verdient het niet vergeten te worden. De rondwandeling probeert daaraan een bijdrage te leveren. De oorlog aan de Grebbe wordt te vaak als onbeduidend terzijde geschoven. "Te vaak treffen we meewarigheid aan als de acties op de Grebbeberg becommentarieerd worden. En te vaak zien we analyses stoppen bij de constatering dat het een verloren oorlog was." Men hoeft geen groot strateeg te zijn om te zien dat de slag bij de Grebbeberg werd verloren. "Maar een verloren slag is niet automatisch een zinloze slag", zo benadrukken de organisatoren van de wandelingen.

Individuele deelname

De wandeling, die onder deskundige leiding van een gids van Stichting De Greb plaatsvindt, begint op het parkeerterrein van de erebegraafplaats op de Grebbeberg en duurt ruim 3 uur. Meest nabijgelegen horecagelegenheid: Hotel 't Paviljoen. Jaarlijks worden een aantal vaste data ingepland waarop belangstellenden op individuele basis kunnen deelnemen aan deze wandelingen. Hierbij geldt een minimale deelname van 15 personen. De maximale groepsgrootte is 30 personen. De prijs per persoon bedraagt EUR 5,-. Kinderen onder de 12 jaar mogen, onder begeleiding gratis mee. Voor deelname meldt u zich aan met dit formulier.

Stevige wandelschoenen zijn een vereiste, net als trouwens enige conditie want er moet een fors hoogteverschil overwonnen worden.

Bezoek aan de gereconstrueerde loopgraaf in de stoplijn Groepsrondleidingen (maatwerk)

Bij deze groepswandeltochten kunt u zelf bepalen wanneer u met uw groep of organisatie de tocht over de Greb wilt maken en hoeveel tijd u daaraan wenst te besteden. De minimale duur van de wandeling is één uur, vier uur is het maximum, alles daartussen is ook mogelijk . Kiest u voor de groepswandeltocht op maat dan moet u zich melden bij het VVV (0317 612333 of vvv@stadsmuseumrhenen.nl). Bij deze maatwerkvariant staan wij open voor uw suggesties, bijvoorbeeld ten aanzien van specifieke onderwerpen die u tijdens de tocht graag besproken ziet. Per gids is de maximale groepsgrootte dertig deelnemers; komt u met meer mensen dan zijn er meerdere gidsen nodig. De kosten bedragen € 130 (per gids)

Gidsen:
Hans Brons - Kees van de Waal - Bernier Cornielje - Herman van Ingen

Uitzicht op de Betuwe vanaf de Grebbeberg

De excursies over de Grebbeberg staan voor het jaar 2023 als volgt in de agenda:

  Zaterdag
(aanvang 13.00 uur) Mei: 13 en 27 Juni: 17 Juli: 15 Augustus: 5 en 19 September: 2 Oktober: 7

Wanneer

  • Elke maand op de 31e dag van de maand t/m 8 oktober 2023