Een creatief en vakkundig zilversmid, te zien in kasteel Kerckebosch

Vanaf 1 februari is de expositie van Stichting De Zilver-Kamer in kasteel Kerckebosch aangepast met diverse voor het eerst tentoongestelde.

Er zijn te zien twee zilveren schalen door de burgerij geschonken aan burgemeester Van Bern (1850) en burgemeester Van Tuyll (1934) bij hun afscheid. De schaal van Van Bern is gemaakt door J.M. van Kempen te Utrecht en de schaal van Van Tuyll door de zilverfabriek Gerritsen en Van Kempen te Zeist. Deze schalen zijn te zien in de rechter vitrine.

In de linker vitrine onderin staat het net verworven verzilverde theeservies (Gero) op dienblad. Er liggen ook enkele nieuwe onderdelen van het Nordique nummer 56, Gerobestek wat we compleet proberen te krijgen voor het ladengedeelte in het dressoir (opgesteld tegenover de vitrines).

In de middelste vitrine staan een aantal moderne zilveren werkstukken van Titiaan de Geer plus twee antieke zilveren kandelaars en een antieke zilveren broodmand uit de tijd van zijn grootouders op kasteel Kerckebosch. Hij is de kleinzoon van de bouwer van kasteel Kerckebosch. Een logische schakel tussen De Zilver-Kamer en de historie van kasteel Kerckebosch.

Kasteel Kerckebosch is voor de bezoekers van de expositie gratis toegankelijk. Natuurlijk kunt u er ook een heerlijk kopje thee en/of koffie bestellen.

Boek kasteel Kerckebosch

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een boek over kasteel Kerckebosch en vooral de geschiedenis. De bouwgeschiedenis van het kasteel is heel bijzonder. Voor veel mensen in Zeist een raadsel. Het is bijvoorbeeld veel minder oud dan doet vermoeden. De bouw startte pas in 1911. Veel onderdelen die in het kasteel verwerkt zijn komen uit onder andere Amsterdam en een Brabantse kerk. Wij houden u op de hoogte wanneer het boek te koop is.

Titiaan de Geer

Titiaan de Geer is geboren in Zeist, 1947. Hij is opgegroeid in een kunstzinnige omgeving waar de liefde voor schoonheid en vakmanschap is ontwikkeld.

Al 40 jaar restaureert en vervaardigt hij groot zilverwerk. Hij is specialist in het restaureren van 17e en 18e eeuws zilver en heeft jarenlang werk verricht voor de betere antiquairs en musea in Nederland. Steeds meer is hij hedendaags zilver gaan vervaardigen, veelal uit eigen inspiratie maar ook op verzoek van derden.

In 1992 verruilde hij Amsterdam voor Schoonhoven om in een geweldige inspirerende omgeving terecht te komen. Daar heeft hij voornamelijk groot hedendaags zilver vervaardigd. De overgangsperiode van specialist in het restaureren van 17e en 18e eeuws zilver naar het creëren van eigentijds groot zilverwerk en het vervaardigen ervan ervaart hij als het ultieme genot.

Vanaf 2012 werkt hij in Weesp, daar kunt u een kijkje nemen in zijn atelier. U bent er van harte welkom! www.degeerdesign.nl

Wanneer

  • dagelijks