Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Lathyrus Festival - Hoeve Ravenstein Baarn

Contact

Adres:
Hoeve Ravenstein
Ravensteinselaan 3
3744 ML Baarn
Plan je route

Vanaf donderdag 2 tot en met zaterdag 4 juli wordt bij Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein opnieuw het Lathyrus Festival georganiseerd. Jong en oud kan tijdens deze dagen genieten van Nederlands mooiste bloem!

De Lathyrus bloem is een sier-erwt met een grote symbolische betekenis en historische waarde voor  het Koninklijk Huis en de omgeving van gemeente Baarn. Ter ere van de bloem wordt het Lathyrus festival op Hoeve Ravenstein gevierd.

Corona maatregelen
In verband met het coronavirus zal dit jaar het Lathyrusfestival anders verlopen dan voorgaande jaren.

  • Je kunt tijdens het lathyrus festival nog steeds lathyrussen plukken in de tuin (zolang de voorraad strekt). Neem hiervoor wel je eigen schaartje en mandje mee.
  • De boeren zondagmarkt die normaal gesproken aan dit evenement gekoppeld was zal niet doorgaan.
  • Er zal geen tentoonstelling zijn in het Boerderijlokaal. In de plaats hiervan wordt het erf versierd met verschillende lathyrus stukken.
  • De Boerderijwinkel en ons Boerderijcafé zijn geopend. Op het terras staan diverse picknicktafels (1,5m van elkaar vandaan).

Bezoekers kunnen in de groente-, kruiden- en bloementuin van Hoeve Ravenstein de vele varianten van de Lathyrussen en andere bloemen bewonderen. Enkele soorten bloemen staan al ver genoeg in bloei om door de bezoekers geplukt te kunnen worden (zolang de voorraad strekt).

Van doperwt tot koninklijke bloem
Een heerlijke geur, zijdeachtige bloemen en heldere kleuren zijn kenmerkend voor de eenjarige lathyrus (Lathyrus odoratus), ook wel pronkerwt genoemd.
De vlinderbloemige lathyrus bloeit in een grote verscheidenheid aan kleuren en kleurschakeringen, van zachte pasteltinten tot helderrood, roze, zalmkleur, violet, blauw en wit en zelfs tweekleurig.
Het is een plant en snijbloem die in de vorige eeuw enorm gewaardeerd werd door diverse koningshuizen over de hele wereld. Vooral om de heerlijke geur die de paleizen vulden met hun paradijselijke aroma.
Prinses Juliana was er daar één van, zij had een heel bijzondere collectie. Henk Regterschot hoofd van de Koninklijke hoveniers op Soestdijk werkten samen met zijn collega’s in de koninklijke tuin en kas. Tuinman Henk Rechterschot is inmiddels ook al jaren en dag actief in de moestuin en bloementuin van Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein. Zijn passie is om de allermooiste lathyrus van de wereld te kweken. 

Prijzen

  • Gratis toegang