Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Tentoonstelling Turf, het bruine goud

Veenendaal ontmoet Gilbert

Turf is de basis van het ontstaan en de ontwikkeling van Veenendaal. Dit bruine goud is ook de link tussen Veenendaal en de succesvolle ondernemer Gilbert van Schoonbeke uit Antwerpen. Onder het overkoepelend thema 'Veenendaal ontmoet Gilbert' organiseert Museum Veenendaal in 2019 een aantal tentoonstellingen, telkens met een andere invalshoek.

De tweede tentoonstelling ‘Turf, het bruine goud’ is te zien vanaf zaterdag 18 mei tot en met zaterdag 31 augustus 2019. In de tentoonstelling wordt de geschiedenis en het proces van de turfwinning in de regio Veenendaal, het vervoer per water naar o.a. Antwerpen en het zware leven van de veenstekers aan de hand van unieke objecten, prenten en foto’s verbeeld. Daarnaast kan de bezoeker de turf zelf voelen en ruiken. Als voorbeeld van hedendaagse toepassingen van turf is er moderne veenkunst van Dioni ten Busschen te zien.

Gilbertjaar2019
Veenendaal heeft het jaar 2019 uitgeroepen tot ‘Gilbertjaar’ naar aanleiding van het geboortejaar van Gilbert van Schoonbeke (1519-1556). Gilbert van Schoonbeke was in Antwerpen een van de meest succesvolle ondernemers van de 16e eeuw, de Gouden Eeuw van de zuidelijke Nederlanden. Met grote verkavelingen en bouwprojecten, zoals de Nieuwstad en de versteviging van de stadswallen, heeft hij Antwerpen grondig hervormd. Hij kwam rond 1550 in de omgeving van Veenendaal terecht op zoek naar turf, dé brandstof in de 16e eeuw.