Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Oogstdag Den Treek

Op zaterdag 10 augustus vanaf 11:00 uur organiseert de Stichting Behoud Oude Werktuigen (BOW) de jaarlijkse Oogstdag op landgoed Den Treek, Treekerweg 11 in Leusden.

Op de Oogstdag is het hele oogstproces van de rogge te zien: maaien, schoven binden, hokken zetten en dorsen. Het oogsten gebeurt met de hand of met behulp van historische werktuigen die bijna allemaal door paarden worden getrokken. De rogge wordt met de hand gedorst, ook wel vlegelen genaamd, of met behulp van een door een tractor aangedreven dorsmachine. Ook het hooien gebeurt traditioneel. 

Demonstratie Paarden voor de werktuigen

Een demonstratie met een selectie van de oude voer- en werktuigen van de BOW uit de periode 1850- 1960. Uiteraard allen door paarden getrokken en voorzien van deskundig commentaar.

Demonstratie schapen drijven

De schaapherder met zijn kudde is een beeld van vroeger. Gelukkig zien we ze weer vaker ronddwalen in het Nederlandse landschap. Zo ook op Landgoed Den Treek, waar schaapherder José Struik met schaapskudde “Treeker Wissel” voor een natuurlijk natuurbeheer zorgt. Om 12.45 uur geeft herder Arjan Daalhuisen een demonstratie schapen drijven op het showterrein van de Oogstdag.

Veel te beleven voor kinderen

Ook dit jaar weer veel aandacht voor de kinderen. Een dag om kennis te maken met het verleden, maar ook om zich lekker uit te leven in de kindertuin met Oud Hollandse spelletjes, knutselwerkjes, de dieren in de knuffelhoek of een ritje met paard en wagen. En wat ongetwijfeld voor de meeste kinderen een nieuwe ervaring zal zijn: een ganzenhoeder, dwalend over het terrein.

Oude Ambachten

Oude beroepen die zich kenmerken door handwerk en die uit het dagelijks leven van de 21e eeuw verdwenen zijn. Tot circa halverwege de vorige eeuw kwamen we ze regelmatig tegen: de spinsters, mandenvlechters, bezembinders, de mensen die de zeis haren en nog veel meer. Op de Oogstdag nemen de ambachtslieden u graag mee naar deze vroeger tijden en presenteren zij hun vaardigheden.

 

Adres: Treekerweg 11, 3832 RS Leusden

Prijzen

  • Gratis Uw steun is welkom Geen entree-heffing, gratis parkeren maar wel graag een vrijwillige bijdrage in de ‘melkbus’ om de kosten van deze dag te betalen en onze werktuigen te kunnen restaureren. De Stichting Behoud Oude Werktuigen kan ze hiermee voor de toekomst bewaren en laten zien hoe ze gebruikt worden.