Speciale rondleiding: Van keizer tot kamergeleerde - Museum Huis Doorn

Duik tijdens de Maand van de Geschiedenis in het persoonlijke verhaal van ex-keizer Wilhelm II en ga mee met de speciale rondleiding. Wat had een gevallen keizer nog in te brengen op het wereldtoneel op het gebied van wetenschap en techniek?

Ex-keizer Wilhelm II van Duitsland had een grote belangstelling voor wetenschap en techniek. Als keizer was hij op deze gebieden vooruitstrevend en had hij grote impact. Maar wat kon hij nog betekenen toen hij, onttroond en wel, in ballingschap in Doorn leefde? Ontdek het tijdens de bijzondere rondleiding door zijn voormalige landhuis, waaraan na zijn dood nauwelijks meer iets is veranderd.

Een vooruitstrevende vorst op technisch gebied
Wilhelm II is op technisch gebied een vooruitstrevende vorst. Uitvindingen als elektriciteit, radio’s, auto’s, treinen en vliegtuigen hebben zijn grote interesse. Verschillende tijdgenoten zijn verrast door de grote technische kennis van de keizer.

Modern comfort
In het begin van Wilhelms regeringstijd is elektrisch licht in de Europese paleizen nog geen vanzelfsprekendheid. Maar Wilhelm zet in op het snel elektrificeren van het Berlijnse Stadtschloss. In 1890 zijn er al 2.137 gloeilampen in het paleis aangebracht. Maar het duurt nog tot 1906 voordat het woongedeelte van de keizer, inclusief de kamers van zijn hofhouding en bedienden, van elektrisch licht is voorzien. Zijn Stadtschloss was ook voorzien van een extern aangebrachte personenlift, die eerst mechanisch en later hydraulisch werd aangestuurd. Wilhelm zorgt ervoor dat de lift wordt aangepast aan de nieuwste veiligheidsnormen; hij laat de oude lift vervangen door een elektrische.

Mecenas voor wetenschappers
Tijdens zijn keizertijd, maar ook daarna, treedt Wilhelm II op als mecenas voor zowel wetenschappers als wetenschappelijke instituten. Hij helpt zo de wetenschap vooruit. Hij was bijvoorbeeld voorzitter van de DAG, Deutsche Arbeitsgemeinschaft, een archeologische cultuurhistorische studiegroep waarbij wetenschappers aangesloten waren, die hiervoor door hem werden uitgenodigd.

Technische snufjes in Huis Doorn
Als Wilhelm in 1920 in Huis Doorn komt wonen, laat hij ook dit huis uitrusten met de laatste snufjes op technisch gebied. Zo is er een lift, een ijskast en elektrische verlichting en zijn er (olie)kacheltjes. Door de ingebruikneming van deze huishoudelijke hulpmiddelen droeg hij bij aan de verspreiding en de toepassing van deze nieuwe technologieën.

Rondleiding: Van keizer tot kamergeleerde
De speciale rondleiding 'Van keizer tot kamergeleerde' vertelt het verhaal van een vooruitstrevende vorst op technisch gebied, die nadat hij naar Nederland gevlucht was opeens alleen nog op kleine schaal kon opereren. De rondleiding voert langs bijzondere objecten in Huis Doorn, die een inkijk geven in een het leven van een gevallen keizer en wat hij op kleine schaal toch nog kon betekenen voor de wetenschap en techniek.

De rondleiding is iedere woensdag en zaterdag in oktober te volgen: 4, 7, 11, 14, 18, 21, 25 en 28 oktober van 14 uur tot 15 uur.

Wanneer

  • Elke woensdag en zaterdag vanaf 4 oktober 2023 t/m 28 oktober 2023 14.00 - 15.00 uur

Prijzen

  • Volwassenen€ 12,00
  • Kinderen€ 6,50 van 7 t/m 18 jaar
  • KinderenGratis tot 7 jaar
  • MJK (Museumjaarkaart)Gratis