HIJ OF IK in het Nationaal Militair Museum

Het museum is uitsluitend te bezoeken na online reserveren!

Met de tentoonstelling 'Hij of ik' staat het NMM in 2020 stil bij de strijd om de bevrijding van Europa, 75 jaar geleden. In de tentoonstelling loop je langs enkele levensechte scènes uit de levens van de Canadese soldaat Léo Major en de Duitse soldaat Hans Kürten. Léo werd de held van Zwolle, Hans probeert na de oorlog de draad weer op te pakken. Beide mannen raakten meermaals gewond en werden voor het leven getekend. Beleef nu, 75 jaar na de oorlog, hun verhalen en hun emoties.

Een Canadees en een Duitser
Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, zwaaiend met vlaggen. In de tentoonstelling Hij of Ik belicht het NMM echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging. Dat doen we vanuit twee gezichtspunten: door de ogen van een Canadees, en een Duitser. Wat is hun verhaal, hoe hebben zij de strijd beleefd, wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit? Hij of Ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd.

Topstukken
Buiten de speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte, is ook de vaste expositie aangevuld met spectaculaire voer-, vlieg- en vaartuigen, wapens en andere objecten die bij de bevrijding van Europa - direct of indirect - betrokken waren. Topstukken zijn onder andere het door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig 'Buffalo' en de geduchte Duitse Tiger II tank, een bruikleen uit Engeland. Uit eigen collectie een zeer bijzondere vliegende én bemande bom, de V1 ‘Reichenberg’: waarvan er wereldwijd maar vier over zijn. Eén van de topstukken aan Duitse kant is de Mercedes G4 (Gelandewagen) uit het wagenpark van Adolf Hitler. Deze en andere topstukken zijn t/m 26 september 2021 te zien.

Wanneer

  • dagelijks t/m 26 september 2021

Prijzen

  • KinderenGratis 0 t/m 3 jaar
  • Kinderen€ 7,50 4/12 jaar
  • Volwassenen€ 15,00
  • GOED OM TE WETEN: met je Museumkaart of BankGiroLoterij VIP-kaart heb je gratis toegang tot ons museum, je kunt direct doorlopen naar het poortje. Beschik je over een defensiepas, veteranenpas, dienstslachtofferpas of postactievenpas? Dan kun je op vertoon van uw pas één ticket bij de kassa afhalen.