Zilver uit Zeist voor drie vorstinnen - Slot Zeist

Passend bij fonkelend licht in donkere winterdagen is de tentoonstelling die Stichting De Zilverkamer van 5 november 2023 tot 29 januari 2024 realiseert in Slot Zeist. De aanleiding voor deze tentoonstelling is de connectie van zilver - in Zeist vervaardigd - met drie koninklijke gebeurtenissen in het jaar 2023: de inauguratie van Koningin Wilhelmina in 1898 (125 jaar geleden), de inauguratie van koningin Juliana in 1948 (75 jaar geleden) en de abdicatie van koningin Beatrix (10 jaar geleden).

Juist gedurende die tijdspanne ontwikkelde de zilverindustrie in Zeist: Gerritsen & Van Kempen (later Van Kempen & Begeer), Gero en Sola werden namen met grote vermaardheid. De bedrijven verschaften werk aan meer dan 2000 man en voor huisvesting was er zelfs sprake van een ‘Gerodorp’. De traditie in Zeist rond de zilversmederij gaat overigens nog verder terug: in de 18de eeuw werden in het Broederhuis van de Hernhutters al zilveren penningen, sieraden en gebruiksvoorwerpen gemaakt.

De betrokkenheid van de drie vorstinnen met de Zeister zilverindustrie, de bezoeken die zij brachten aan Zeist en de objecten die hier gemaakt werden in hun opdracht of als geschenk, worden getoond in oude foto’s en omlijst met prachtig zilverwerk in gebruiks-/siervoorwerpen, bekers, bestekken en plaquettes. Ter begeleiding kan ook een informatieve film bekeken worden over de productie van zilver.
Slot Zeist is de ideale plek om de gecombineerde historie van de drie koninginnen en het zilver uit Zeist onder de aandacht te brengen; het gebouw zelf vormde immers ooit de basis voor de ontwikkeling van de ‘Slotstad’, een welbekende, groene gemeente in het hart van de provincie Utrecht! Kortom: dit is in alle opzichten een tentoonstelling om niet te missen!

Voor informatie over toegang en prijzen: Exposities Slot Zeist
De Orangerie is geopend voor een drankje of een lekkere lunch.

Wanneer

  • Dagelijks t/m 29 januari 2024 11.00 - 17.00 uur
  • Op 1e kerstdag, 31 december en 1 januari is de expositie gesloten.

Prijzen

  • € 6,00