Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Expositie Allard Budding en Verlaat Ateliers

Contact

Adres:
Bibliotheek Veenendaal
Kees Stipplein 74
3901 TP VEENENDAAL
Plan je route

Mussenfabriek

Budding begon in 1984 als jonge kunstenaar in een van de ateliers van de Hollandia Wolfabriek (de ‘Mussenfabriek’), tegenwoordig: De Cultuurfabriek. De wol-en kousenfabriek van de gebroeders van Leeuwen stond leeg, na het faillissement in 1979. De gemeente kocht het complex op. Aangezien er niet gelijk een bestemming voor was, konden culturele en maatschappelijke instellingen hier tegen lage huren gebruik van maken. In de jaren ’80 zaten er een kindercrèche, jongerencentrum Acropolis en Verlaat Ateliers.

Verlaat Ateliers Veenendaal

De Verlaat Ateliers werden in mei 1984 opgericht met als doel: atelierruimten verkrijgen in Veenendaal voor (aspirant) kunstenaars én het organiseren of ondersteunen van culturele activiteiten. Leden van het eerste uur waren: Diderik van Bottenburg, Hans Broek, Allard Budding, Albert Epping, Henk van den Heuvel, Hans Huitinck, Lize Kelderman, Eddy Out en Rob Severijn. De kunstenaars maakten schilderijen, beelden, installaties, fotografie, film en literatuur. Er waren gastateliers, het blad BZOU werd uitgegeven en met medewerking van jongerencentrum Acropolis werd er een filmhuis opgericht. Op 1 januari 1988 werd de fabriek eigendom van de firma Van Ekeris en werden de ateliers opgeheven.

Allard Budding

Allard Budding maakte deel uit van een groep kunststudenten uit Utrecht en Arnhem. Na de Verlaat Ateliers kende hij een vliegende start. Hij werd aangenomen op de postacademische kunstopleiding Ateliers ’63 in Haarlem. Daar kreeg hij les van de meest prominente binnen- en buitenlandse kunstenaars, zoals: Armando, Ben Akkerman, Jan Dibbets, Toon Verhoef, Stanley Brown etc. Na de Ateliers werd hij ‘ingelijfd’ door Galerie van Krimpen, op dat moment de meest vooraanstaande galerie van Nederland. Exposities volgden in het Haags Gemeente Museum Den Haag en Boijmans van Beuningen te Rotterdam. In 1992 ontving hij samen met 5 andere aanstormende talenten (waaronder Hans Broek, eveneens Veenendaler en lid Verlaat Ateliers) de Koninklijke Subsidie uit handen van koningin Beatrix. De jaren ‘90 waren productief en succesvol met veel exposities, verkopen, acties en tv-optredens. Op 10 december 2017 is kunstenaar Allard Budding in Rotterdam overleden.

Expositie in De Cultuurfabriek

De expositie toont diverse kunstwerken van de hand van Allard Budding, als een hommage aan zijn kunstenaarschap. Daarnaast zal er een stuk Veenendaals erfgoed voor het voetlicht worden gebracht rondom een korte, maar intense periode die zich afspeelde in de fabriek. Er is uit die Veenendaalse jaren veel archief- en fotomateriaal beschikbaar uit de nalatenschap van Allard Budding. Tijdens de opening op 7 december zal het boek ‘Dadaman - Mijn ‘dadajaren’ met Allard Budding Veenendaal 1980-1986’ van Henk Johannes van den Heuvel officieel worden gepresenteerd. Het boek beschrijft de kunst en vriendschap tussen Van den Heuvel en Budding in de tachtiger jaren.

De Cultuurfabriek, Kees Stipplein 74, Veenendaal, www.bibliotheekveenendaal.nl