Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Hubertus Mis

Contact

Adres:
Het Beauforthuis
Woudenbergseweg 70
3711 AB AUSTERLITZ
Plan je route

OVER DE HUBERTUSMIS

Volgens de legende bekeerde Hubertus zich rond het jaar 700 op een Goede Vrijdag tijdens een jachtpartij. Toen hij op het punt stond een edelhert te doden, verscheen er tussen het gewei van het dier een schitterend stralend kruisbeeld. Hierdoor herinnerde hij zich ook dat een hert een deel van Gods schepping is, waarvoor men nauwgezet zorg moet dragen. Om diezelfde reden serveren wij in het Beauforthuis uitsluitend biologisch vlees, en dan nog in bescheiden mate. Jachtvereniging Soestdijk jaagt niet echt op dieren, maar op symbolische wijze, in de slipjacht.

Op de feestdag van Sint Hubertus wordt er ook Hubertusbrood gezegend. De legende wil dat door dit brood te eten de dieren en de mensen beschermd zouden worden.

GESCHIEDENIS

In de Hubertusmis komen de verering voor Sint Hubertus en de jachthoorn tezamen. In de 17de en 18de eeuw - in de bloei van de Barok - waren de Franse koningen de Grootmeesters van hun Hubertusorde. Zij introduceerden de hoorn in de jagersmis die werd gehouden bij de aanvang van grote jachten ter ere van Sint Hubertus. Zo ontstond in Frankrijk en later in België de Hubertusmis, waarin de liturgie door jachthoorn muziek in plaats van koorzang wordt begeleid.
Vanaf het begin van de 20ste eeuw verspreidt de Hubertusmis zich vanuit Frankrijk en België door Europa. Dat gaat gelijk op met het feit dat toen de Plesshoorns en de parforcehoorns in algemeen gebruik bij burger-jagers kwamen. Daarvoor was jagen een adellijk privilege en was de verspreiding van hoorns veelal beperkt tot de adel en de militairen.
De Duitse traditie kent pas sinds kort de Hubertusmis. De eerste Hubertusmis bliezen Franse en Belgische 'sonneurs' op 1 mei 1954 in de Lambertuskerk in Düsseldorf volgens hun Franse traditie. Dat was ter gelegenheid van een internationale vis- en jachttentoonstelling. Pas na 1960 kwamen de Duitse blazers in beweging, maar ook pas nadat weer 'sonneurs' - nu uit Cheverny - in de Dom van Xanten de Hubertusmis bliezen.

Muzikaal gezien werkten Cantin, aangevuld door Rochard en Chalmel, de Hubertusmis uit in de Franse traditie. In de Duitse traditie zijn Bartels, Stief, Stiegler, Annerose Greisel en Neuhaus te noemen.
Er zijn veel Hubertusmissen gecomponeerd in beide tradities, die jaarlijks in nog meer varianten worden gespeeld.