Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Utrecht Lokaal: Ricardo van Eyk & Janine van Oene

Contact

Adres:
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
Plan je route

Bait/Beet
De tentoonstelling Bait/Beet brengt het werk van Ricardo van Eyk (1993) en Janine van Oene (1988) samen. Met de titel verwijzen ze naar twee karaktereigenschappen die voor hun kunstenaarspraktijk van belang zijn. Aan de ene kant een proces van verleiden. Het Engelse ‘bait’ staat voor lokaas, voor verleiden en aantrekken. Aan de andere kant staat het werkproces centraal: het gaat over het wachten tot je ‘beet’ hebt.
Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Van Eyk een interventie met vrachtwagenzeil. Hij reageert hiermee op de middeleeuwse architectuur met rode glas-in-loodramen en de door Krijn de Koning in 1999 ontworpen tentoonstellingsarchitectuur van glas en beton. Van Oene gebruikte de interventie als drager voor haar schilderijen.


Ricardo van Eyk
De publieke ruimte is vaak de inspiratiebron en het vertrekpunt voor de schilderijen, objecten en architectonische interventies van Van Eyk. Hij is gefascineerd door de enorme hoeveelheid afbakeningen in de openbare ruimte. Binnen de interventie van vrachtwagenzeil plaatste Van Eyk verschillende sculpturen die verwijzen naar zogenaamde ‘vijandige architectuur’: agressieve ontwerpstrategieën die menselijke gedrag in de openbare ruimte sturen. Deze vervormingen keren terug in de objecten die Van Eyk maakt.

Janine van Oene
De kleurrijke en dynamische schilderijen van Van Oene lijken op het eerste oog abstract, maar hebben altijd een herkenbaar element: een tentakel, een blad, zeevruchten of vissen. In deze presentatie keren lamellen, ramen en bloemen terug als een grafisch element. Daardoor ontstaat er een tegenstelling in vormen, tussen de harde lijnen en de vloeiende bewegingen. De grafische tekens werken als ’bait’, als lokaas dat de toeschouwer langzaam het schilderij binnenlokt.

Prijzen

  • € 13,50