Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Schrijven aan een dode?

Engel krijgt na de meidagen van 1940 haar man Egbert weer thuis uit krijgsgevangenschap. Hij was als stukrijder betrokken geweest bij de hevige gevechten op de Grebbeberg. Maar de man die Engel naar de oorlog had zien vertrekken was een ander dan die eruit terugkeerde.

Jaren later slaan bij Egbert de stoppen door. In de tweede helft van 1950 kondigt de Amerikaanse president Truman WO III aan. Bij het carbidschieten tijdens de jaarwisseling gelooft Egbert dat de oorlog werkelijk is uitgebroken. Hij belandt in een psychose waarin de strijd op de Grebbeberg weer akelig dichtbij komt.

Voor acteurs Wendi Koster en Janne IJmker is dit een heel persoonlijk verhaal; hun opa (Tiendeveen 1908) belandde 10 jaar na de gevechten op de Grebbeberg in een psychose, hetgeen een dramatische weerslag op de familieleden had. Met deze eigen geschiedenis is het een intieme en persoonlijke voorstelling geworden, met krachtige muziekfragmenten die zijn bijeengezocht door musicus Richard Jansen. Tegelijkertijd gunde Theatergroep Oostzijde zich ook de inbreng van fictieve elementen en gestileerde vormen, waardoor de voorstelling het familieverhaal overstijgt. In de korte, niet chronologische scenes speelt Wendi de jongere- en Janne de oudere Engel. Zij blikt terug op deze roerige periode, die grote invloed had op haar leven en dat van haar gezin. Ook staat ze stil bij de andere 260.000 militairen die waren opgeroepen voor de mobilisatie en de mensen die betrokken waren of zijn bij andere militaire operaties.

Nog steeds keren er soldaten met PTSS terug van het front of raken mensen op andere manieren beschadigd door het oorlogsgeweld; in die zin is dit verhaal universeel voor de getraumatiseerde mens en diens geliefden.

‘Schrijven aan een dode?’ wordt opgevoerd op de Grebbeberg, kazemat SZW17 aan de Heimersteinselaan is deel van het decor.

Prijzen

  • Gratis