Wisselexpositie - Wim Wijnman - Museum Soest

Van 11 februari t/m 7 mei vind je weer een leuke wisselexpositie in Museum Soest. 

Hein Kraanen exposeert met schilderijen van Wim Wijnman
Hein Kraanen woonde van 1971 t/m medio 1982 aan de Kolonieweg in Soest. Het gezin Kraanen was daarmee de naaste buren van Wim Wijnman en de familie Isings. Zijn zoon (1973) kwam regelmatig bij Wim Wijnman in het atelier van en naar school aan de Driehoeksweg en kwam dan thuis met het verhaal dat hij had mogen helpen met schilderen. Hij noemde hem “het schildertje”.
Toen het gezin Kraanen in 1982 voor een aantal jaren naar het buitenland verhuisde hebben ze 2 schilderijen bij Wim gekocht als aandenken aan de Kolonieweg. Zo begon de fascinatie voor de schilderijen van Wim Wijnman.

Wim Wijnman
Wim Wijnman behoort tot de groep “vergeten kunstenaars” die niet alleen in olieverf/tempera schildert maar ook affiches, boekbanden, tekeningen, gouaches en litho’s maakt. Onderwerpen die terugkeren in zijn werk zijn figuurvoorstellingen, landschappen en portretten. In de jaren van W.O. II ontwikkelt hij langzaam zijn geheel eigen, zeer arbeidsintensieve en herkenbare stijl die voortkomt uit en afgeleid is van het pointillisme, divisionisme en kubisme welke stijlen door hem worden samengevoegd. Je kunt het eclectisch noemen. Eclectisch is het met onderdelen en/of kenmerken van verschillende stijlen zó vormgeven dat er een nieuw geheel, of een nieuwe stijl, ontstaat. Bij het aanschouwen van schilderwerken in het algemeen wordt veelal de aandacht gevangen door het totale beeld en vraagt men zich soms af hoe de kunstschilder de verschillende effecten van lichtinval en compositie heeft bereikt. Bij Wim Wijnman gaat dit nogal eens andersom waarbij men zich eerst afvraagt “hoe heeft hij dat in vredesnaam voor elkaar gekregen” en men daarna het geheel in ogenschouw neemt.

Zie ook: www.museumsoest.nl

Wanneer

  • Elke vrijdag, zaterdag en zondag t/m 7 mei 2023 13.30 - 17.00 uur

Prijzen

  • € 6,00