Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Het Silver der Kleijne Luijden in Gemeentehuis Zeist

Expositie tinnegieterijen in Zeist in de vorige eeuw, te bezichtigen op werkdagen in Gemeentehuis Zeist.

Tin: het zilver van de gewone man
Tin is een zogenaamd witmetaal. De kleur van zuiver tin ligt tussen zilver en aluminium in. Maar tin met toevoegingen (lood, koper, antimoon of bismut) is, als van oorsprong of met een bepaalde regelmaat schoon wordt gemaakt, zilverkleurig. Tin is veel goedkoper dan zilver. Meer mensen konden zich tinnen voorwerpen permitteren, vandaar de naam ‘armenmensenzilver’.
 
Daarom heeft Stichting De Zilver-Kamer onderzoek gedaan wat de betekenis is geweest van tin in Zeist en de regio. Het is gebleken dat Zeist niet alleen naam heeft gemaakt met de zilverindustrie, maar ook met de tinindustrie. In Zeist en de nabije omgeving zijn 14 tinnegieterijen geweest. Een goede reden om hierover een expositie te maken en een publicatie te schrijven om de inwoners van Zeist en de regio het belang van de tinindustrie te laten zien en lezen. Daarbij blijkt dat de originele kleur van tin en zilver vrijwel gelijk zijn. 

De expositie gaat over de tinnegieterijen in Zeist vanaf midden 18e-eeuw. Voor velen een verrassing de combinatie Zeist-tin. Er zijn twee periodes te onderscheiden, 1758-1853 en 1923-1993.

In de eerste periode kende de Evangelische Broedergemeente een tinnegieterij. De tweede periode begint met de tinnegieterij van de Gero (1923-1954). Fraai vormgegeven voorwerpen door kunstenaars zijn toen geproduceerd. In het kielzog van de Gerofabriek ontstonden kleinere tinnegieterijen. Soms werden zij door oud-medewerkers van de Gero opgericht. Zelfs Gerritsen & Van Kempen (1936-1938) waagde zich eventjes aan het produceren van tinnen memorabilia voor gebeurtenissen in het Koninklijk Huis.

Geëxposeerd wordt uit de collectie van Stichting De Zilver-Kamer en bruiklenen van Zeister tinnegieters.

Wanneer

  • Let op, alleen op werkdagen. Donderdag tot 20.00 uur geopend.