Expositie - Guus Kruis - museum Soest

Contact

Adres:
Museum Soest
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
Plan je route

Van 11 februari t/m 7 mei vind je de leuke wisselexpositie van kunstenares Guus Kruis in Museum Soest.

Uilen en raven, mysterieus en bijzonder
Er zijn schilderijen te zien van Guus Kruis en er is veel achtergrondinformatie over de raven en de uilen, samengesteld door de Ravenwerkgroep Nederland en Uilenwerkgroep Soest

Enkele jaren geleden zag Guus vlak bij haar huis in Soestduinen twee raven vliegen en hoorde ze het voor hen zo kenmerkende geluid. Guus raakte gefascineerd door deze prachtige vogels. Ze is over de raven gaan lezen en heeft het afgelopen jaar geprobeerd vast te leggen hoe mooi, slim en ook verschillend ze zijn. Daarnaast hoorde ze ‘s nachts regelmatig de roep van een bosuil; Mysterieus en bijzonder.

In de schilderijen heeft Guus de verschillende uilen die in Soest voorkomen op hun eigen manier proberen vast te leggen. Om ook de bezoekers van de tentoonstelling de kans te geven deze dieren beter te leren kennen heeft ze contact gezocht met de Ravenwerkgroep Nederland en de Uilenwerkgroep Soest. Ze is heel blij dat zij, met al hun kennis, aan deze tentoonstelling wilden meewerken”

Ravenwerkgroep Nederland
De Ravenwerkgroep Nederland doet onderzoek naar het vóórkomen, verspreiding, gedrag en ecologie van deze fantastische vogel in Nederland. Ook geven e lezingen en publiceren info over het wel en wee van de raaf in ons land via diverse media. Hiermee willen ze de kennis over en de bescherming van deze bijzondere soort bevorderen waardoor de raaf in Nederland een algemene, graag geziene vogel wordt.

Uilenwerkgroep Soest 

Doordat natuurlijke broedplaatsen wegvallen helpt Uilenwerkgroep Soest de uilen aan een broedplaats. Door op goede locaties nestkasten op te hangen helpen ze de populatie op peil te houden of zelfs te laten groeien.  Eind maart, begin april starten ze met controles op aanwezigheid van ouderdieren, dan wel eieren. Ze beginnen met de bosuilen, daarna de steenuilen en als laatste de kerkuilen. 
De controles worden in goed overleg met de kasteigenaren gepland. Alle uilen worden gewogen, gemeten en geringd. De 83 kasten die in Soest hangen worden schoongemaakt of gerenoveerd. Oude of kapotte kasten worden vervangen en nieuwe kasten bijgeplaatst.

Wanneer

  • Elke vrijdag, zaterdag en zondag t/m 7 mei 2023 13.30 - 17.00 uur

Prijzen

  • € 6,00