Kookworkshops duurzaam koken op Hoeve Ravenstein

Mijn Hollandse Keuken heeft een heerlijke zomer gehad en start  op 21 september weer vol inspiratie met een nieuwe serie duurzame kookworkshops op Hoeve Ravenstein.  

Conserveren, ofwel duurzaam koken
Allereerst is er weer de aloude workshop conserveren. Tijdens een gezellige kookmiddag leer je de basisprincipes van verschillende conserveermethodes, zoals je oma die vroeger toepaste. Die manier van koken is zeer duurzaam, want je hebt er nauwelijks een fornuis voor nodig en al helemaal geen koelkast of diepvries. Bovendien leer je tijdens de workshop hoe je spullen die je al in huis hebt kunt recyclen voor het conserveren.  Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar maakt ook dat je geen extra kosten hoeft te maken.

Geld besparen
“Door te conserveren kun je sowieso veel geld besparen”, vertelt cursusleider Annemieke Geerts van Mijn Hollandse Keuken uit Baarn. “Als ik restjes groenten over heb, dan maak ik die heel eenvoudig in op azijn zodat ik er een leuk potje pickles aan overhoud”. Dat lege potje krijgt Annemieke van vriendinnen die de glazen conservenpotjes niet naar de glasbak bengen, maar naar haar. ‘Wij zien nauwelijks de waarde in van zo’n glazen pot, maar als je ze moet kopen zijn ze best duur en ze zijn prima te hergebruiken”, legt ze uit.

Ook een teveel aan fruit weet Annemieke te gebruiken om jam, chutney, piccalilly of  een relish van te maken. “Op die manier heb ik een kast vol delicateesen staan. Niet alleen lekker om thuis open te maken, maar ook heel leuk als culinair cadeau.  Leuke strik om de pot , een mooi label eraan en klaar ben je. En zeker weten dat iedereen je cadeau geweldig vindt.” Zo kun je eenvoudig een eigen likeur maken, maar ook limonade of een pot heerlijke chutney. Moeilijk is het allemaal niet, maar je moet volgens Annemieke wel een aantal spelregels kennen rondom de hygiëne. Dat is ontzettend belangrijk en is het handigst om in de praktijk te leren. “Helaas vertellen kookboeken je niet alles en staat Youtube bol van de foute tips”, legt ze uit.  Vandaar dat ze haar workshops altijd heel veel tips, tricks do’s en dont’s vertelt. Maar dat is nu juist wat een workshop moet zijn.  Leren van iemand die alle valkuilen uit de praktijk kent en die het leuk vindt om die kennis te delen. Workshoppen doen we altijd samen met een portie gezelligheid, vertelt Annemieke stellig. Koken en samen bezig zijn verbind en laat tijdens zo’n middag zelfs nieuwe vriendschappen ontstaan. Annemieke: Wat dat betreft is het niet alleen heel leuk, maar ook heel dankbaar werk waar ik veel energie van krijg.”

Wanneer

  • zaterdag 21 september 201912.30 - 16.30 uur

Prijzen

  • € 65,00 incl. lunch, materialen, potjes met eigen inmaak, recepten en een goodiebag.
  • Vermeld bij de inschrijving de code BC2019, dan krijg je 10% korting.