Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Rhenen op de kaart in Stadsmuseum

Contact

Adres:
Markt 20
3911LJ Rhenen
Plan je route

Op 8 september opende Stadsmuseum Rhenen de expositie ‘Rhenen op de Kaart’. Deze mooie, kleine tentoonstelling bestaat uit 50 bijzondere kaarten uit de collectie van de Rhenense verzamelaar en kenner Henk Deys. Op de expo staat u oog in oog met historische rivier- en waterstaatkaarten, militaire kaarten, kaarten van Rhenen als stad aan de rivier, en ook provinciekaarten. Soms prachtig versierd – denk aan de kaarten van Blaeu, Cruquius en Conrad – soms meer technisch, zoals oude kadasterkaarten met hun schat aan informatie. Doel is niet alleen om kenners de kaarten van Deys te tonen, maar ook niet-ingewijden de ogen te openen voor de schoonheid en de zeggingskracht ervan.

Stadsmuseum Rhenen organiseert ’Rhenen op de Kaart – De kaartencollectie van Henk Deys’ in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHCZOU) in Wijk bij Duurstede. De tentoonstelling is een ode aan Henk Deys, die de stad Rhenen met zijn lezingen, publicaties en voorzitterschap van de Historische Vereniging Oudheidkamer Oud Rhenen en omgeving zo nadrukkelijk heeft verrijkt. De bijna 86-jarige Deys heeft zijn unieke collectie van zo’n 1200 kaarten en boeken enige jaren geleden aan de Vrienden van het RHCZOU geschonken. Op 7 september dragen de Vrienden de collectie over aan het RHCZOU.

Alle kaarten en boeken van Henk Deys zijn in te zien op de site en in de studiezaal van het RHCZOU. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide brochure, voor € 6 te koop in de winkel van Stadsmuseum Rhenen. ‘Rhenen op de Kaart – De kaartencollectie van Henk Deys’ is na 8 september nog te bewonderen tot half januari 2019.

  Kaart van de provincie Utrecht uit een Duitstalige uitgave van de Blaeu-atlas Theatrum Orbis Terrarum. Willem en Johan Blaeu (1640-1641)   Kaart van de provincie Utrecht met een deel van de aangrenzende provincies. Petrus Kaerius naar Cornelius Antonisz. Hornhovius (1616)   Kadasterkaart van de gemeente Rhenen, sectie C, tweede blad (veldplan) met de Achterbergse Hooilanden (1932)        

Stadsmuseum als ontmoetingsplek
De opening van ‘Rhenen op de Kaart’ valt samen met de oplevering van het eerste deel van het nieuwe Stadsmuseum Rhenen. Bezoekers zijn ook al welkom in de nieuwe VVV en het Museumcafé. Op 19 december wordt het Stadsmuseum Rhenen helemaal geopend. Dan is ook de vaste inrichting met de collecties van het museum gereed. Stadsmuseum Rhenen wordt een levendige en inspirerende ontmoetingsplek voor geschiedenis en de cultuur. Het Stadsmuseum met daarin de VVV, is bedoeld als een stevige impuls voor het culturele en toeristische klimaat in Rhenen.

Openingstijden*:
Dinsdag t/m zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur

De expositie is mede mogelijk gemaakt door het Provinciaal Utrechts genootschap (PUG), Stichting Gebroken Lente, Omniplan en een anonieme schenking.

Prijzen

  • 0 tot 6 jaar: Gratis
    6 tot 16 jaar: € 2,=
    16 jaar en ouder: € 4,=
  • Betaalmogelijkheden: Contant, PIN