Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Henk Helmantel Meester in Realisme

Vanaf 15 februari t/m 3 september is de schoonheid van circa 25 klassieke schilderijen van Henk Helmantel te bewonderen in Museum Veenendaal.

Henk Helmantel (1945) is geboren en getogen in Westeremden. Hij is de middelste van vijf kinderen en groeide op als kind van een echtpaar dat een eigen kwekerij had in het Groningse Westeremden. Henk ontdekte op twaalfjarige leeftijd dat hij kunstschilder wilde worden. Van 1961 tot 1965 volgde hij dan ook de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen. Inmiddels is hij één van de meest bekende levende Nederlandse kunstschilders. Hij voelt zich sterk verbonden met de traditie van 500 jaar West- Europese schilderkunst en wordt beschouwd als een fijnschilder. Dit houdt in dat hij onderwerpen op een realistische manier weergeeft.

Henk schildert al zijn leven lang hoofdzakelijk stillevens van gedekte tafels, interieurs van kerken en kloosters, maar ook dieren die wij in onze tuinen tegenkomen. Helmantel’s oeuvre is conceptueel. Hij schildert graag antieke voorwerpen, maar hij schildert niet op antieke wijze. De compositie van zijn schilderijen is abstract, een typisch uitgangspunt van de 20e eeuw. Het is eigentijdse kunst, niet geforceerd modern, maar op een natuurlijke manier.

Tijdens de tentoonstelling zal je ontdekken dat de stillevens van Henk steeds soberder worden naarmate de tijd vordert. Zijn werken gaan over de verwondering van de schepping in al zijn diversiteit en schoonheid. De schilderijen zijn klassiek in licht, vorm en kleur. Het talent van Helmantel maakt dat de kunst een product van hard werken en heilig respect voor de onderwerpen en voor de schilderkunst is.

Prijzen

  • Vaste prijs€ 7,50
  • MJK (Museumjaarkaart)€ 1,50