Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Gelukzoekers op Sumatra (try-out)

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik volgt opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Gebaseerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking.

Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd - het begin van de  grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is - volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

Bij deze voorstelling wordt om 19:15 uur een gratis inleiding gegeven in het theatercafé.
(vooraf aanmelden niet nodig)

De voorstelling Lichter dan ik (was in okt 2021 te zien in ons theater) is geselecteerd voor de Officiële Juryselectie 2022 van het Nederlands Theater Festival 2022. De voorstelling maakt onderdeel uit van de trilogie over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing in Indonesië, die wordt afgesloten met Gelukzoekers op Sumatra.

Uit het juryrapport: 'Op prachtige wijze laten de makers zien hoe vrouwen zich in de standenmaatschappij van toen met dat systeem van onderdrukking staande hebben gehouden. Met veel respect en aandacht hebben de makers gebruiken van andere culturen over het voetlicht gebracht.  Lichter dan ik is een verhaal dat ruimte geeft aan het perspectief van vrouwen dat te lang in ons koloniale verleden ontbrak.' 

Prijzen

  • € 10,50 online
    € 11,50 kassa
    • incl. consumptie
  • Betaalmogelijkheden: PIN