10 streekproducten die je op de Heuvelrug kan vinden!

Marlotte, 25 maart 2022

Streekproducten, dat zijn producten die afkomstig zijn uit dezelfde regio als waar het verkocht wordt. Op de Utrechtse Heuvelrug worden ook veel streekproducten verkocht. In deze blog vertellen we je meer over 10 streekproducten en de daarbijhorende locaties. Zo kun je alleen, of samen met vrienden of familie ze komen uitproberen.

1.     Heuvelrug speciaal kaas

Kaasmakerij Huig van de Graaf uit Doorn heeft voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een speciaal kaas gemaakt. De kaasmakerij maakt biologische kazen. De grondstoffen voor de kaas komen van afnemers van de directe omgeving van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De kaas is duurzaam geproduceerd, met melk afkomstig van de koeien uit het gebied van de Utrechtse Heuvelrug. Iedereen die de kaas koopt steunt de natuur. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook superleuk om iemand cadeau te geven! 

2.     Landgoed Zuylensteyn

Op Landgoed Zuylensteyn in Amerongen bevindt zich een moestuin samen met een moestuinwinkel. Hier wordt de oogst van het Zuylensteynse land verkocht. Producten die je hier onder andere kan kopen zijn; groenten en vruchten uit onze moestuin en boomgaard, eieren van de kippen, heerlijk varkensvlees, hammen en worsten van de bosvarkens, huisgemaakte jams en diverse voedzame granen, gemalen verpakt of als vloerbroden. Ontdek het prachtige landgoed en geniet van de lokale producten!

3.     Landwinkel Eekhoeve

Bij de Eekhoeve in Veenendaal bevindt zich een theehuis en Landwinkel. In de Landwinkel kan je alle producten kopen die je in het dagelijks leven nodig hebt. Je vindt hier de lekkerste boeren delicatessen, lokaal vlees, boerenkaas, zuivel en verse groente en fruit. In het theehuis kan je lekker tot rust komen en genieten van de heerlijke producten. Je kan er terecht voor broodjes, gebak, heerlijke drankjes, maar ook voor een high tea of een boerenproeverij.

4.     Veens Schaapje

In de stadwinkel in Veenendaal vind je allerlei Veense producten. Een van die bekende producten is het Veens schaapje. Dit is een miniatuur versie van de grote schapen onder de Kreelpoort. Ideaal als souvenir of leuk als cadeautje!

5.     Molen De Vriendschap

De vernieuwde winkel van Molen De Vriendschap biedt een ruime keuze aan streekproducten. Naast hun eigen meel bieden ze ook andere producten en cadeaus aan met een lokaal tintje. Kom gerust een keertje langs voor een rondleiding rond de Molen De Vriendschap.

6.     Kip van de boer

Bij kip van de Boer in Renswoude kan je verschillende kipproducten kopen met een beter leven keurmerk. Je kan hier zien waar de kipproducten vandaan komen en je hoeft je geen zorgen te maken over hun leefomstandigheden. Neem samen met de boer een kijkje hoe het er bij de kippen aan toe gaat!

7.     Kleine Hope

De kleine Hopeis een zuivelboerderij in Renswoude. Je vindt hier een boerderijwinkel waar ze hun eigen producten aanbieden. Bij de boerderij kan je terecht voor boerenvla, yoghurt, roomijs, kaas, eieren en andere streekproducten.

8.     Aederoort

Boerderij Aerderoort in Renswoude maakt van de melk van eigen koeien heerlijke kefir en kefir-hangop. Kefir is een prebiotische, niet-gepasteuriseerde zuiveldrank gemaakt van volle, verse melk. In de boerderij vind je daarnaast ook kip, advocaat, rundvlees, verse scharreleieren en kaas van de eigen melkfabriek.

9. Boerderij de Weistaar

Gelegen in Maarsbergen ligt Boerderij de Weistaar. Het is een stijlvolle locatie met een gastvrij ontvangst. Hier geniet je volop van de bijzondere sfeer en stijl van deze unieke locatie. Op deze boerderij kan je heerlijk lunchen, maar ook leuke activiteiten doen. Er bevindt zich ook een Landwinkel waar diverse streekproducten te koop zijn.

10.  Heuvelrug speciaal bier

Op diverse locaties is nu het Heuvelrug speciaal bier te verkrijgen. Iedereen die dit bier drinkt, steunt hiermee de natuur.  Voor ieder biertje dat gedronken wordt zorgt De Leckere voor een afdracht aan het Nationaal Park. Het Nationaal Park zorgt ervoor dat dat geld wordt besteed aan het beheer en behoud van de natuur. Bij het Proefland in Maarn kan je ook terecht om dit biertje te bemachtigen. Hier kan je verschillende producten verkrijgen, bijvoorbeeld scharrelvlees, mosterd en limonades.

Ben je benieuwd welke streekproducten nog meer te vinden zijn op de Heuvelrug? Neem dan een kijkje op onze streekproducten pagina! Hier vind je onder andere meer informatie over Hoeve Ravenstein, schaapskudde Doorn en boerderij de Stealenhof.