Voorjaarsvakantie activiteiten voor kids

Marlotte Tolsma, februari 2022

Het is bijna voorjaarsvakantie! Heb je al wat leuke plannen gemaakt?
De voorjaarsvakantie komt steeds dichterbij. Het weer wordt steeds iets beter maar je kan er nog niet op vertrouwen dat de zon iedere dag schijnt. Dit maakt het lastig om plannen te maken en al helemaal met de kids erbij. Laat je inspireren door de onderstaande activiteiten die je met de kids in de voorjaarsvakantie kan doen.

Leuke dingen om te doen in huis

Wanneer het weer tegenzit is het handig om thuis een aantal alternatieven te hebben die je altijd kan doen. Zo hoeven de kids zich tijdens de voorjaarsvakantie niet te vervelen.

Pannenkoeken eten: Dit is een activiteit die voor alle kinderen leuk is. Je kan gewoon lekker samen met je gezin pannenkoeken bakken. De kids kunnen de pannenkoeken leuk versieren. Maak het zo gek als je zelf wilt! Of kies je een keer om een lokaal restaurant te steunen en daar de pannenkoeken te bestellen? Zo kan je thuisblijven en hoef je zelf niet te koken.

Bospodcast: Luister samen met je kids naar de Boscast. Beleef en bewonder samen de grappige en spannende verhalen van Bosmier Bob en zijn vrienden uit het bos. De Boscast is een 7-delige podcastreeks over de natuur en de bewoners van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. Je kan de kids natuurlijk ook lekker zelf laten luisteren. Dan heb je gelijkt wat tijd voor jezelf.

Kleurplaten: Speciaal voor creatieve kids hebben we de mooiste kleurplaten van de Heuvelrug verzameld. Op de kleurplaten zijn verschillende locaties van de Heuvelrug terug te zien.

Doekaarten: Het IVN heeft voor de 4 de seizoenen verschillenden doe kaarten gemaakt voor kinderen. Deze doekaarten zijn ervoor bedoeld om de kids de natuur te laten ontdekken. De kaarten zijn online te vinden op hun website.  

Heuvelrug memory: Test het geheugen van de kids met het Heuvelrug Memory spel. Deze kan je downloaden op de website. Print uit, knip de foto’s en speel met het hele gezin. Het is een leuks gezelschapsspel voor jong en oud.

Utrecht Region kwartet: Knip de kaartjes langs de lijntjes uit en speel het spel met het hele gezin. Hierdoor leer je direct de omgeving kennen. Zo kan je alvast ontdekken waar jullie allemaal naartoe willen de komende tijd.

Ouwehands experience game: Vergroot de kids hun kennis over dieren met het Ouwehands experience spel. Door het beantwoorden van de vragen en bijvoorbeeld foto-opdrachten kunnen de kinderen hun kennis verbreden. Het is heel activerend en leerzaam tegelijk.

Activiteiten buitenshuis

Wanneer je op zoek bent naar leuke dingen om te doen buitenshuis kan je ook op onze website terecht. Hieronder staan een aantal tips voor leuke activiteiten buitens huis.

Ouwehands dierenpark: Kom een dagje gezellig langs in Ouwehands dierenpark in Rhenen. Laat de kids een leuke en leerzame dag beleven. Ze ontmoeten allemaal verschillende dieren. Kijk samen naar de reuzepanda’s Wu Wen, Xing Ya en Fan Xing. Daarnaast kan je nog lang het berenbos, de gorilla’s, de zeeleuwenshow en de otters. Kortom, genoeg leuke dingen om te bekijken.

Museum: Kies voor een leerzame middag door samen met de kids een museum op de zoeken. Op onze website hebben wij onderscheid gemaakt in de musea die ook leuk en leerzaam zijn voor kinderen. Zo weet je van tevoren al of het museum geschikt is voor de kids. Neem bijvoorbeeld het Nationaal Militair museum. Dit museum is uitgeroepen tot een van de leukste uitje van 2022 in de provincie Utrecht. 

Historie: Naast de musea hebben we ook diverse kastelen en buitenplaatsen die je kunt bezoeken. Neem de kids een middag mee en laat ze zien hoe het er vroeger aan toe ging. Ervaar de rijke historie van locaties waar de tijd stil lijkt te staan en ontdek de pracht van deze parels op de Heuvelrug. Een van deze parels is Kasteel de Haar. Dit kasteel heeft dit jaar de prijs gewonnen voor één van de leukste uitjea van 2022 in de provincie Utrecht. Bezoek het park en ontdek de wonderlijke geschiedenis, de tentoonstellingen, de tuinen, de hertjes. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuin schuilt een verhaal.

Zwemmen: Op de Heuvelrug zijn diverse binnen- en buitenzwembaden te vinden. De meeste zwembaden beschikken zelfs over een glijbaan of andere speelmogelijkheden voor de kids. De perfecte manier om ervoor te zorgen dat ze hun energie kwijtraken.  Het kan druk zijn in het zwembad op een regenachtige dag, maar dat mag de pret niet drukken! Kom heerlijk plonsen, spetteren en roetsjen van de glijbanen in een van de zwembaden op de Heuvelrug.

Klimmen: Ga samen met het gezin op avontuur in de bomen. In een klimbos kunnen de kids lekker hun gang gaan. Je hebt verschillende routes op verschillende hoogtes. Word het even te eng dan kan je altijd een stapje terugnemen. Klimbos Gooi Eemland is winnaar geworden van een van de leukste uitjes 2022 in de Utrechtse provincie. Dit klimbos heeft wel 10 routes met ieder een eigen moeilijkheidsgraad. De hoogtes variëren van 2 tot 22,5 meter.

Uitwaaien op de duinen: De Soesterduinen is een geweldige plek om te vliegeren, wandelen, voetballen, verstoppertje spelen en te klimmen. Ideaal voor met de kids. Zoek je een leuke plek voor een actief, sportief en gezellig kinderuitje? Dan kun je je in de Soesterduinen heerlijk uitleven. Het is een grote speelplaats.

Speuren naar kabouters: Voor kids zijn er genoeg leuke wandelingen. Denk aan de kabouterpaden in Leersum, Baarn en Soest. Hier kunnen ze gewapend met een puntmuts en opdrachten door het bos op zoek gaan naar kabouters. Even geen zin in kabouters? Je kan ook een natuurweetjes wandeling doen waar naar diertjes gezocht wordt.

Natuur opdrachten: Wil je een keer wat anders doen dan knutselen, bakken of verstoppertje spelen? Ga dan lekker naar buiten. Via de website van NatuurWijs kan je leuke opdrachten ontvangen waarmee de kids de natuur kunnen ontdekken. Of je de opdrachten uitvoert in een bos of in een tuin, dat maakt niks uit. Overal is natuur.

Picknicken: Op de Heuvelrug zijn hele mooie rustige plekken te vinden om in de natuur te picknicken. Neem zelf een gevulde mand mee of ga langs de lokale horeca. Laat de kinderen lekker spelen en geniet zelf van al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Fietstocht: Pak met het hele gezin de fiets en ga op avontuur. Op onze website zijn allerlei soorten fietstochten te vinden. Wanneer iemand tussendoor wil uitrusten is er altijd een gezellig restaurantje in de buurt te vinden.