Persbericht 17 april: Koninklijk genieten in regio Utrecht

Kastelen en buitenplaatsen

Verspreid over de mooiste plekjes in regio Utrecht liggen prachtige kastelen en buitenplaatsen waar je vast weleens van gehoord hebt zoals Paleis Soestdijk, Kasteel De Haar en Huis Doorn. Van tsaar Alexander II tot Coco Chanel en van Roger Moore tot Karel Appel: vele beroemde bezoekers genoten al van deze weelderige pronkstukken van macht en pracht met hun schitterende kasteelmusea en tuinen. Treed in hun voetsporen en ontdek het zelf! Overnachten doe je daarna prinsheerlijk in één van de kastelen of buitenplaatsen of in de nabijgelegen sfeervolle landgoedhotels of B&B's.

Beroemde bewoners en gasten
Royalty, Hollywood-sterren en literaire figuren waren te gast in de prachtige kastelen en buitenplaatsen in regio Utrecht. Elk kasteel en landgoed heeft zijn eigen rijke verleden dat tot de verbeelding spreekt. Paleis Soestdijk was natuurlijk lange tijd de woning van prinses Juliana en prins Bernhard. Maar wist je dat keizer Wilhelm II tijdens zijn ballingschap in Huis Doorn woonde? Ook Kasteel De Haar zag een lange reeks beroemde gasten komen en gaan. Dat vormt voor bezoekster Tracy een deel van de charme: “Het is echt een sprookjeskasteel! Wat leuk om rond te lopen op dezelfde plek als waar Brigitte Bardot en Maria Callas hebben gelogeerd. Zo voel ik mij ook een beetje rijk en beroemd, haha! Als de muren hier toch eens konden praten, gelukkig is de audiotour een prima vervanging.” Ontdek zelf de geheimen van deze kastelen tijdens een rondleiding of bezichtiging. 

Vorstelijk fietsen en wandelen langs kastelen
Doordat de locaties allemaal op korte reisafstand van elkaar liggen, is het ideaal om ze per fiets te bezoeken. Ter hoogte van Slot Zeist komen we Wim en Maria tegen die net even uitpuffen op een bankje: “We volgen de fietsroute ‘het spoor van de keizer’,” vertelt Wim. “Een mooie fietstocht die ook naar het Nationaal Militair Museum voert, dat vind ik erg interessant.” “Hij wel,” vult Maria aan. “Gelukkig is er voor mij onderweg ook genoeg te doen, we passeren namelijk vier kastelen!”
Loop je liever om de omgeving goed op je in te laten werken? Dan is de wandeling rondom Kasteel Amerongen een aanrader, je loopt bijna alleen maar over onverharde paden. Daarna kun je prinsheerlijk eten en bijkomen in de stallen van het kasteel. Op de site visitutrechtregion.com/kastelen doe je inspiratie op voor verschillende fiets- en wandelroutes en vind je ook informatie over wat er verder te doen is bij de kastelen en buitenplaatsen.

[Geschiedenis komt tot leven
Ben je benieuwd naar het leven vroeger op een kasteel of buitenplaats? Kom op 26 en 27 mei naar Huis Doorn en stap 100 jaar terug in de tijd. Het burger- en soldatenleven aan het einde van de Eerste Wereldoorlog komt dan weer even tot leven! Ook spannend: op de Dag van het Kasteel (Tweede Pinksterdag) hoor je in diverse kastelen en buitenplaatsen verborgen verhalen.]