Een goed toeristisch jaar voor de Utrechtse Heuvelrug

Mede door de lange en warme zomer was 2018 voor de toeristische sector op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei een goed jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei onder vakantieparken en attracties in de regio. Naast dagbezoek en zakelijk toerisme ontwikkelde ook het bezoek aan vakantieparken zich goed. Hoewel ook meer buitenlandse toeristen de Heuvelrug weten te vinden, blijven Nederlandse bezoekers en bewoners van de Randstad en de regio Utrecht de grootste groepen. 

Met een opbrengst van ruim 650 miljoen euro per jaar en 20.000 banen zijn toerisme en recreatie van groot belang voor de regio, niet alleen economisch maar ook voor de leefbaarheid en het voorzieningenniveau van het gebied. Samen met de stad Utrecht (40%) zijn de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei goed voor 2/3 van het totale toerisme in de provincie Utrecht. Met ruim 2 miljoen overnachtingen in hotels, op campings en in vakantieparken is de Heuvelrug daarnaast goed voor zo’n 60% van het verblijfstoerisme. 

Warm vakantieseizoen 
“Door de lange en warme zomer kwamen dit jaar uitzonderlijk veel vakantiegangers naar de Heuvelrug”, zegt eigenaar Pim van Gestel van vakantiepark De Zeven Linden in Baarn. De bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zorgden voor verkoeling en bleken daardoor een geliefde uitvalsbasis voor een wandeling, fietstocht of museumbezoek. “Door de aanhoudend goede weersvoorspellingen verbleven gasten langer of kwamen op een later moment terug”, vult Alex van der Grift van De Krakeling in Zeist aan. Beide ondernemers herkennen een toenemend aantal campers en buitenlandse gasten uit vooral België en Duitsland.

Grote evenementen zorgen voor dagbezoek 
Ook de dagattracties op de Heuvelrug deden in 2018 goede zaken. Grote evenementen zoals Ashtonia (Slot Zeist), de Soesterberg Luchtvaartdagen bij het Nationaal Militair Museum speelden daarin een rol. Net als Living History bij Museum Huis Doorn, regionale evenementen als de Rijnweek in Rhenen en Haantjesdag (Woudenberg) en het nieuwe zomerfestival waarmee Winkelstad Veenendaal veel bezoekers trok. Ook het winkel- en horeca-aanbod in de omgeving merkte daarvan het effect. 
De ontwikkelingen rond Paleis Soestdijk zorgden voor vernieuwing van het regioaanbod. Zo werden ieder seizoen paleisruimtes eenmalig opengesteld voor publiek en kregen in de tentoonstelling ‘Vind het uit, wereldverbeteteraars van eigen bodem' het podium als voorbode op de toekomstige koers van het paleis. Volgens Paleisdirecteur Floris de Gelder waren de Royal Park-concerten het hoogtepunt: “Vooral het moment waar wij samen met 5.000 anderen hebben genoten van het optreden van Sting tijdens een prachtige zomeravond met het paleis als decor was magisch”.

Zakelijke toerisme profiteert van sterke economie
De zakelijke sector (jaarlijks goed voor ongeveer de helft van het totale toerisme) profiteerde van de sterke economie. Mede dankzij de centrale ligging van de Utrechtse Heuvelrug vonden ook dit jaar weer veel vergaderingen, trainingen en congressen in de regio plaats. Directeur Victoria Ruijs (Hotel Theater Figi in Zeist): “we merken in de congresmarkt dat het Utrecht Science Park haar activiteiten verder uitbreidt. En met de ontwikkeling van het stationsgebied bij Driebergen-Zeist zijn we een kwartier dichter bij de A12 komen te liggen. Hiermee is de doorstroming van het verkeer op de Heuvelrug aanzienlijk verbeterd.” Een punt van aandacht is wat Ruijs betreft het hoofdkantorenbeleid: “Het zou mooi zijn als er focus vanuit de gemeentes komt om meer hoofdkantoren naar onze mooie regio te halen.”  

Ook deze kerstvakantie is er veel te beleven op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei. Meer informatie is te vinden op www.winter.opdeheuvelrug.nl.