Persbericht 22 oktober: RBT Heuvelrug & Vallei en Gilbertjaar starten samenwerking

Heel 2019 staat in het teken van het Gibertjaar in Veenendaal. Een goede reden voor Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal en Regionaal Bureau voor Toerisme  (RBT) Heuvelrug & Vallei om de handen ineen te slaan. In Veenendaal wordt Gilbert beschouwd als een van de mannen die aan de wieg van de veenkolonie heeft gestaan. De 500e geboortedag van de ondernemer is een mooie aanleiding om 2019 uit te roepen tot feestelijk jaar.

Verbinding Veenendaal – Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei
Om de verbinding tussen Veenendaal en de Utrechtse Heuvelrug te versterken worden diverse middelen ingezet. Het RBT Heuvelrug & Vallei  brengt o.a. een hotspotfolder uit waarin activiteiten van het Gilbertjaar worden opgenomen en op de website www.ontdekveenendaal.nl wordt een speciale pagina ingericht waarop evenementen en activiteiten uit het Gilbertjaar worden getoond. VVV Veenendaal in de Cultuurfabriek Veenendaal wordt ingezet om de activiteiten onder de aandacht te brengen. Daarnaast ondersteunt RBT Heuvelrug & Vallei het Gilbertjaar door de wandelroute Antwerpen-Veenendaal te promoten, webredactie te voeren, de Facebookpagina te onderhouden en Google AdWords campagnes voor 2019 in te richten. Alle afspraken worden tijdens het eerstvolgende Gilbert Café op 15 november bezegeld.  

De legacy van het Gilbertjaar
Met bovenstaande inspanningen wil RBT Heuvelrug & Vallei zich inzetten om het gedachtegoed en nalatenschap van Gilbert van Schoonbeke en het Gilbertjaar een goed vervolg te geven voor de daaropvolgende jaren. Laura van de Rijke (campagne marketeer en inwoner van Veenendaal): “Gilbert van Schoonbeke dacht buiten de kaders, was eigenwijs en durfde te ondernemen. Bij wat hij deed werkte hij samen. In 2019 worden er nieuwe inspirerende activiteiten ontplooid die iets blijvends achterlaten voor de bewoners en ondernemers van Veenendaal. Hierdoor worden nieuwe verbindingen gelegd en bestaande versterkt. Nog lang na 2019 zullen de effecten hiervan zichtbaar en voelbaar zijn.”

Ik ben Gilbert
Veenendaal kent een rijke historie. Verhalen over wolspinners en sigarenmakers worden met liefde en trots overdragen van generatie op generatie. Terecht. In Veenendaal vind je al eeuwen een bedrijvig volk. Maar lang voordat er in ’t Veen sigaren werden gemaakt en wol werd gesponnen, kwam er vanuit Antwerpen een stedenbouwer richting Veenendaal. Dit is Gilbert van Schoonbeke. Gilberts vriend keizer Karel V had hem toestemming gegeven om in Veenendaal de grondstoffen te zoeken die hij nodig had voor de uitbreiding van Antwerpen.  In iedere inwoner van Veenendaal schuilt een Gilbert. Een trotse Gilbert die durft te prikkelen en mensen met elkaar verbindt.

Heel 2019 staat in het teken van het Gilbertjaar, met diverse activiteiten, workshops en initiatieven. Meer info is te vinden op www.gilbertjaar2019.nl en www.ontdekveenendaal.nl.