Persbericht 30 augustus: Goede zomer voor toerisme Utrechtse Heuvelrug

De uitzonderlijk warme zomervakantie was goed voor het toerisme op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei onder vakantieparken en attracties in de regio. Het mooie weer zorgde voor meer vakantiegangers en een langer verblijf.

Met bijna 2 miljoen overnachtingen in hotels, op campings en in vakantieparken is de Heuvelrug goed voor ruim 60% van het verblijfstoerisme in de provincie Utrecht.

TOERISME SOCIAAL-ECONOMISCH BELANGRIJK

Uit deze week gepubliceerde CBS-cijfers blijkt dat recreatie en toerisme landelijk veel sneller groeien dan de totale economie. “Ook in de regio Utrecht is die trend zichtbaar”, zegt RBT-directeur Michiel van der Schaaf. “Op de Heuvelrug is het economisch belang met een toegevoegde waarde van 675 miljoen euro per jaar zelfs ruim hoger dan het landelijk gemiddelde.”
Daarnaast biedt de gastvrijheidseconomie zo’n 20.000 mensen werk en levert de sector een grote bijdrage aan het voorzieningenniveau in de dorpen en steden. “Op die manier is de sector belangrijk voor de leefbaarheid voor bewoners en het vestigingsklimaat voor bedrijven in het gebied”, aldus Van der Schaaf.

 

VAKANTIEPARKEN DEZE ZOMER POPULAIR

Door het uitzonderlijk warme weer bleven deze zomer veel Nederlanders in eigen land. De vakantieparken op de Heuvelrug profiteerden daarvan. De tropische warmte in combinatie met het heuvelachtige landschap zorgde voor buitenlandse vakantiesferen. “Het leek wel of we een locatie in Zuid-Frankrijk exploiteerden voor wat betreft het weer. Neem daarbij de prachtige hoogteverschillen van de Heuvelrug en veel bezoekers waanden zich in het buitenland”, zegt eigenaar Jurjen van Dijk van Vakantiepark Thijmse Berg in Rhenen. Vakantietrends deze zomer waren de stad uit en de regio in, back to nature en back to basic.

 

WARMTE WEERHOUDT BEZOEKER NIET VAN ATTRACTIES

Ondanks de warmte werden ook dag-attracties goed bezocht en beleefden veel parken, musea, kastelen en buitenplaatsen een goede zomer. “Het was een prachtig zomerseizoen met veel en verschillende bezoekers, waaronder veel toeristen uit Duitsland”, vertelt Willemijn van Hees van Kasteel Amerongen. Bezoekers wisten ook het Nationaal Militair Museum (Soesterberg) goed te vinden, met als hoogtepunt de luchtvaartdagen met ruim 12.000 bezoekers. Ouwehands Dierenpark Rhenen (met ruim 1 miljoen bezoekers de drukst bezochte attractie van de Heuvelrug) was onverminderd populair. Net als vorig jaar waren de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya daar een grote trekker. Voor vakantiegangers en thuisblijvers wordt steeds meer georganiseerd in de regio. Zo vond in Veenendaal het eerste Zomerfestival plaats.

Ook komende weken is er nog van alles te beleven op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei. Meer info is te vinden op www.opdeheuvelrug.nl.