Persbericht 5 oktober: Lancering zelftest en website toegankelijkheuvelrug.nl

In de Week van de Toegankelijkheid is de nieuwe zelftest Toegankelijk Heuvelrug gelanceerd. Ondernemers kunnen een gratis zelftest maken op de website. Aan de hand van (persoonlijke) informatie en vragen wordt het bewustzijn van toegankelijkheid bij de ondernemers gestimuleerd. De top van toegankelijke locaties en attracties wordt gedeeld op de pagina toegankelijkheuvelrug.nl. In de toekomst wordt een zelftest box ontwikkeld waarbij de ondernemer een box met tools kan huren om zelf de toegankelijkheid te ervaren. Daarnaast is het mogelijk om ervaringsdeskundigen uit te nodigen om de toegankelijkheid te testen.

Gastvrijheid belangrijkaspect binnen recreatie, toerisme en horeca
In gemeente Utrechtse Heuvelrug is gastvrijheid een van de belangrijkste aspecten binnen recreatie, toerisme en horeca. Om deze reden is het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug een onderzoek gestart naar de toegankelijkheid op de Heuvelrug. Met het onderzoek is vastgesteld dat er nog te weinig aandacht en bewustzijn is voor het onderwerp. Zo is de pilot “Toegankelijk Heuvelrug” van de grond gekomen. De pilot is een initiatief van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en RBT Heuvelrug & Vallei. In de pilot Toegankelijk Heuvelrug is het doel om samen met twintig ondernemers uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan de slag te gaan en de toegankelijkheid op de Utrechtse Heuvelrug te versterken.

Week van de Toegankelijkheid
De Week van de Toegankelijkheid (1 t/m 6 oktober) staat dit jaar in het teken van toegankelijk recreëren. Het thema sluit aan op de uitgangspunten van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. In dit verdrag staat dat de samenleving er voor moet zorgen dat mensen met een beperking geen belemmeringen ervaren om mee te kunnen doen. Kijk voor meer informatie over de Week van de Toegankelijkheid op: www.weekvandetoegankelijkheid.nl

Zelftest toegankelijkheid
Op de website kunnen bezoekers informatie vinden over de toegankelijkheid van diverse attracties, horeca en routes. Doel van de zelftest is dat steeds meer ondernemers oog krijgen voor toegankelijkheid en bezoekers met een beperking gastvrij ontvangen. De website draagt er aan bij om deze groeiende groep ondernemers die goed toegankelijk zijn ook te promoten voor de doelgroep.

Wethouder Rob Jorg lanceert zelftest
Op donderdag 4 oktober heeft Rob Jorg, wethouder Utrechtse Heuvelrug de zelfscan gelanceerd. Wethouder Jorg vertelt dat hij gastvrijheid voor de inwoners en bezoekers van de Utrechtse Heuvelrug met of zonder beperking heel belangrijk vindt: “Wat fijn dat ik deze zelftest juist in ‘De Week van de Toegankelijkheid’ mag lanceren. Met deze gratis zelftest kan de recreatiesector en horeca zien hoe het staat met de toegankelijkheid van hun eigen onderneming. Mijn oproep aan alle recreatie en horeca ondernemers is dan ook: ga naar www.toegankelijkheuvelrug.nl en vul de zelftest in!”