3 nieuwe kastelenroutes regio utrecht

Stap op de fiets en ontdek de mooiste kastelen!

De regio Utrecht staat bekend om haar kastelen en geweldige fietsvoorzieningen. Om deze beide extra onder de aandacht te brengen heeft RBT Heuvelrug & Vallei drie nieuwe kastelen fietsroutes ontwikkeld. Deze routes zetten de verschillende kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in de spotlight. Elke route voert je langs ongeveer vijf verschillende historische locaties, waarmee je de regio op een ontspannen manier op de (elektrische) fiets ontdekt.

De nieuwe routes bieden fietsliefhebbers de kans om de adembenemende schoonheid van de omgeving te ervaren, terwijl ze tegelijkertijd genieten van de rijke geschiedenis van de kastelen en buitenplaatsen in de regio. De routes zijn in 8-jes ontworpen en daarmee makkelijk in te korten en dus geschikt voor zowel de fanatieke als de recreatieve fietser. De lengte van de routes varieert tussen de 64,7 km en de 29 km (ingekort). Onderweg is er voldoende mogelijkheid om een van de kastelen te bezoeken of een lunch of kopje koffie te nuttigen in de orangerie van de verschillende locaties.

De eerste route voert je over de Utrechtse Heuvelrug langs onder andere Kasteel Amerongen en Kasteel Renswoude: Van soldaat tot landheer historische kastelenroute. De tweede route start bij Slot Zuylen en wisselt buitengebied met groene polders af met gezellige vestingsteden: Langs kastelen en vestingsteden in Utrecht West. Route nummer drie brengt je langs vorstelijk Baarn, slotstad Zeist en de bosachtige omgeving van Soest: Vorstelijke kastelenroute over de Utrechtse Heuvelrug. Kijk voor een overzicht van alle kastelen wandel- en fietsroutes op de website van RBT Heuvelrug & Vallei.

Kasteeltuinen volop in bloei
In de zomer trok de adel en rijkelui weg uit de stad om te ontsnappen aan de drukte en hitte van de steden. De kasteeltuinen waren een verlengstuk van het kasteel zelf en daarmee een statussymbool voor de kasteeleigenaren. De weelderige buitenruimtes vol bloemen, geometrische vormen en prieeltjes werden dan ook in symmetrie aangelegd en zorgvuldig onderhouden. Ook deze zomer staan de kasteeltuinen weer volop in bloei en zijn ze een populaire bestemming voor een mooie wandeling. Benieuwd naar de mooiste kasteeltuinen? Ontdek de 5 mooiste kasteeltuinen uit de regio Utrecht!