De leukste plek #opdeheuvelrug - van Ad Jekel

Even voorstellen

Mijn naam is Ad Jekel, ik woon in Houten en ik ben net met pensioen. Ik was chemisch analist bij Wageningen Food Safety Research. Mijn leukste plek op de Heuvelrug? Tja, dan kan ik een flauw antwoord geven: “De Heuvelrug zelf”. Zo zijn er een paar plekken waar ik regelmatig kom, zoals: Het Leersumse veld, Den Treek, Amelisweerd, Kaapse bossen, Zeister bossen etc. Het hangt voor een deel af van het jaargetijde.

Waarom zijn dit de leukste plekken #opdeheuvelrug?

Het Leersumse veld is met zijn plassen in strenge winters prachtig. Door de lage ligging is daar al snel ijsvorming. Ook later in het jaar bloeit de hei prachtig. Den Treek is in de bloeitijd van de heide extra prachtig; zie ochtendfoto met laaghangende mist en opkomende zon. Ruim 10 jaar geleden is daar bos gekapt om de hei terug te brengen. Hierdoor is aansluiting gevonden met omliggende natuur. Hoewel ik het destijds zonde van de bomen vond, is het prachtig geworden. In het voorjaar kom ik graag in Amelisweerd. Dat begint al met de vele sneeuwklokjes gevolgd door bosanemonen; zie foto van een bosanemoon. De Zeister en Kaapse bossen bezoek ik vaak in de herfst voor de kleuren en de paddenstoelen.

Wat is jouw leukste herinnering aan deze plek?

Natuurbeleving in het algemeen.

Heb je een leuke tip om de Heuvelrug nog beter te leren kennen?

Onthaasten. Blijf eens stilstaan in de natuur, kijk en luister.

 

De Utrechtse Heuvelrug

Als een oase van rust, net buiten de Randstad, vind je tussen Utrecht en Amersfoort de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, met hun prachtige natuur, talloze landgoederen en levendige steden en dorpen.

Meer informatie