Henri van den Heuvel

De leukste plek #opdeheuvelrug - van Henri van den Heuvel

Even voorstellen

Mijn naam is Henri van den Heuvel, ik ben manager van Landgoed Ruwinkel en woon in Scherpenzeel. Mijn leukste plek op de Heuvelrug is: Fort Daatselaar. Ik heb deze plek ontdekt tijdens een rondleiding vanuit de stichting ter behoud van de Grebbelinie

Waarom is het Fort Daatselaar de leukste plek #opdeheuvelrug?

Voor mij is het de leukste plek omdat hier goed zichtbaar is gemaakt hoe de Grebbelinie er ooit uitgezien moet hebben. De hele Grebbelinie was na de Tweede Wereld oorlog helemaal uit het oog verloren en overwoekerd met bomen: pas sinds een jaar of 10 is men het cultuurhistorisch erfgoed gaan waarderen en heeft men de Grebbelinie weer zichtbaar gemaakt. Van de bomen die om het Fort stonden zijn kanonnen gemaakt: hetgeen bijdraagt aan de verbeelding van hoe het er hier ooit uitgezien moet hebben.

Wat is jouw leukste herinnering aan deze plek?

Wij fietsten als gezin in de jaren 70 nog dikwijls over de dijk naar familie in Lunteren: de dijk was er voor de Grebbelinie, het verdedigingswerk maar nooit bij stil gestaan dat er over de hele linie natuurlijk ook forten waren waar soldaten bivakkeerden.

Heb je een leuke tip om de Heuvelrug nog beter te leren kennen?

Op Landgoed Ruwinkel hebben wij veel informatiemateriaal zoals folders en het Heuvelrug Magazine. Kom een keer langs en wij geven je de leukste tips!

De Grebbelinie

De Grebbelinie is van oorsprong een waterlinie die loopt van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal en Amersfoort naar Spakenburg. De Grebbelinie heeft een rijke geschiedenis met haar actieve rol in de landsverdediging waarbij linie onder water gezet om de vijand te weren.

Meer informatie