De leukste plek #opdeheuvelrug - van Janneke Roozing

Even voorstellen

Mijn naam is Janneke Roozing uit Veenendaal. Ik werk parttime, ben moeder en ga graag met mijn camera de natuur in. Mijn leukste plek op de Heuvelrug is: Plantage Willem lll. Tijdens een wandeling in de bossen tussen Kwintelooijen en de Defensieweg kwamen we op de Plantage terecht en zo heb ik deze plek ontdekt.

Wil je meer mooie foto's van Janneke zien? Volg janneke_fotografie dan op Instagram.

Waarom is Plantage Willem lll de leukste plek #opdeheuvelrug?

Omdat het een ontzettende veelzijdig natuurgebied is. Bos, heide, open veld, je komt het allemaal tegen. Met een beetje mazzel struin je langs de herkauwende Galloway runderen, kruis je het pad van de koniks en als je echt geluk hebt zie je de herten aan de bosrand, of verderop in het veld op het deel waar je als bezoeker geweerd wordt. Elk jaargetijde ziet er hier anders uit, en altijd krijg je het gevoel ergens in het buitenland terecht te zijn gekomen. En je kunt in het bosrijke deel op een paar plekken doorsteken naar de bossen van Rhenen, zoals bij de Trimbaan en Kwintelooijen.

Wat is jouw leukste herinnering aan deze plek?

Precies bij het wandelpad is een drinkplaats voor de dieren. Er staat een bankje om als wandelaar even te kunnen rusten. Ik zat daar met mijn gezin toen we opeens de kudde paarden over de heuvel aan zagen komen. Er staat heel mooi aangegeven dat je de kudde niet mag doorkruisen maar wat moet je als er opeens tientallen paarden om je heen lopen? Wij gingen rustig staan, ik nam mijn kind op de arm zodat we goed gezien zouden worden. Terwijl de dieren langs ons liepen kwam er eentje duidelijk even poolshoogte nemen. Pas toen die gerustgesteld was dat we geen kwaad in de zin hadden ontspande de kudde en konden wij volop genieten van natuurlijk gedrag: drinken, grazen, rollen door de modder etc. Het is me sindsdien vaker gebeurd dat de kudde bijvoorbeeld op en langs het pad aan het grazen was. Altijd neemt één paard dan het initiatief om even te kijken wat ik daar aan het doen ben, en geeft me vervolgens (gevoelsmatig) toestemming om door de kudde te wandelen.

Heb je een leuke tip om de Heuvelrug nog beter te leren kennen?

Fietsen of wandelen, en niet bang zijn om kleine weggetjes in te slaan. Daar vindt je de echte pareltjes.

Plantage Willem iii

Plantage Willem III vormt samen met de Remmerdense Heide een buitenlands aandoend, glooiend gebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. Begrazing van halfwilde gallowayrunderen en konikpaarden zorgt op de Plantage voor een halfopen landschap met schraalgrasland, boomgroepen en struwelen.

Meer informatie