Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

4 en 5 mei Soest en Soesterberg

Contact

Verzetsmonument
Verzetsplein 4
3761 XB Soest
Plan je route

De plechtige Dodenherdenking op donderdag 4 mei wordt op vrijdag 5 mei gevolgd door feestelijke bijeenkomsten om de bevrijding van 1945 te vieren. Stichting Comité 4 en 5 mei Soest en Soesterberg heeft in samenwerking met verschillende verenigingen en organisaties een programma samengesteld.

4 mei Bij het Verzetsmonument aan het Verzetsplein in Soestdijk vindt de Dodenherdenking plaats. Scouting Soest en het Groot Gaesbeeker Gilde vormen daar gezamenlijk een vlaggenwacht. Het Occasional Brass Quintet (OBQ) van Muziekvereniging PVO Soest verzorgt de muzikale ondersteuning.

Het programma begint om 19.30 uur met een welkomstwoord door Nico Huizing, voorzitter van Stichting Comité 4 en 5 mei Soest/Soesterberg. Dan volgen voordrachten door de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd, zowel van de 2e Van der Huchtschool als het Griftland College.

Aan de krans- en bloemlezingen wordt medewerking verleend door de scouts en PVO. Om 20.00 uur klinkt het Signaal Taptoe, voorafgaand aan de twee minuten stilte, het Signaal Voorwaarts en het Wilhelmus. De loco-burgemeester houdt een herdenkingswoord, waarna de plechtigheid wordt afgesloten met een defilé en bloemlegging door het publiek. Na afloop kan het publiek nablijven voor een samenzijn, waarbij wordt gezorgd voor catering.

Soesterberg 
Op het Odijkplein vormen kinderen van de basisscholen een vlaggenwacht, samen met het Groot Gaesbeeker Gilde. Muziekvereniging Odeon staat garant voor de muziek. Om 19.45 uur speelt het orkest koraalmuziek. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus wordt het winnende gedicht van een wedstrijd op het Griftland College voorgedragen.

Burgemeester Rob Metz spreekt een herdenkingswoord, popkoor Allround zingt een lied, voordat de krans- en bloemlegging begint. Dat gebeurt eerst door vertegenwoordigers van onder andere de gemeente en het comité, daarna kan het publiek dat ook doen. Na afloop is er gelegenheid om na te praten in Ontmoetingscentrum Soesterberg.

5 mei
Een loopgroep van AV Pijnenburg gaat op 4 mei ‘s avonds naar Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. De fakkel wordt in estafettevorm door de lopers naar Soest gebracht. Om 9.00 uur op 5 mei zal burgemeester Rob Metz het bevrijdingsvuur ontsteken bij het Verzetsmonument op het Verzetsplein.

Bevrijdingsontbijt 
In samenwerking tussen SWOS en Comité 4 en 5 mei worden drie bevrijdingsontbijten gehouden. Die vinden plaats in OC klaarwater aan de Wiardi Beckmanstraat en OC De Klarinet aan de Klarinet in Soest en in OC Soesterberg aan het Dorpsplein 18.

Bevrijdingsconcert 
Van 20.00 tot 22.00 uur is er in Nationaal Militair Museum Soesterberg een bevrijdingsconcert. Dat wordt uitgevoerd door Muziekvereniging PVO, waarvan onder andere de Big Band Blow en PVOcaal te horen zullen zijn. Het bevrijdingsconcert is gratis bij te wonen, mits er vooraf wordt gereserveerd. Er is plaats voor maximaal tweehonderd bezoekers. Reserveren kan uitsluitend via www.4-5-mei.nl.

In Soest en Soesterberg worden volgende week de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen en wapenconflicten en vredesmissies herdacht. Dat gebeurt op 4 mei om 20.00 uur. De dag erna zijn er -ook 78 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog- allerlei activiteiten te doen om de bevrijding door de geallieerden te vieren.