Gouden Vrouwen - Frankische schatten thuisgebracht

Bijna 75 jaar na de ontdekking van de grootste begraafplaats van de vroege middeleeuwen (400-800 na Chr.) in Nederland - op de Donderberg te Rhenen - gebeurt er iets unieks.

Het Rijksmuseum van Oudheden uit Leiden brengt 150 schatten uit de 1100 graven terug naar Rhenen. Flonkerende sieraden met edelstenen uit India, munten, prachtig bewerkte gespen, delicaat glaswerk, huisraad en wapens. Geschenken die mannen, vrouwen en kinderen meekregen voor een leven in het hiernamaals. De vondsten krijgen een plek in de expositie ‘Gouden Vrouwen. Frankische schatten thuisgebracht’ in Stadsmuseum Rhenen.

De tentoonstelling is een duik in de verrassend rijke cultuur van de Franken, die zo’n 20 generaties lang leefden op de Utrechtse Heuvelrug. Frankische vrouwen staan vol in de schijnwerpers. Anders dan het imago dat aan de Franken kleeft (‘een mannenwereld vol bloeddorstige strijders’), telden vrouwen mee. Ze waren ‘goud’ voor de samenleving. De tentoonstelling vindt plaats van 9 april tot en met 7 december 2024.

Nationale geschiedenis

Maike Woldring, directeur van Stadsmuseum Rhenen: "Het verhaal van de Franken is een belangrijk, maar vrij onbekend hoofdstuk in onze nationale geschiedenis. Deze eerste archeologische top-expositie in ons 5-jarig bestaan biedt een buitenkans om dit adembenemende verhaal te vertellen. De Utrechtse Heuvelrug is een paradijs voor fietsers en wandelaars. Dankzij de tentoonstelling gaat het publiek met een ‘Frankische’ bril naar dit landschap kijken. Ons streven is ook dat het verhaal van de Frankische nederzettingen en handelsroutes buiten beter beleefbaar wordt. Dan kunnen de Franken in toeristische zin goud worden voor de regio."

Wanneer

  • Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 7 december 2024
  • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen