TOP Fort aan de Buursteeg

Renswoude

Contact

Adres:
Buursteeg 2
3927EJ Renswoude
Plan je route

Neem alvast een kijkje

TOP Fort aan de Buursteeg vormt een aantrekkelijk startpunt om de Grebbelinie te ontdekken. De aarden structuur van de Grebbelinie slingert hier door het landschap. Tips voor routes en uitstapjes in de omgeving zijn te verkrijgen in het naast de TOP gelegen Grebbelinie Bezoekerscentrum. 

Meer dan 250 jaar vestinggeschiedenis ligt bij deze TOP aan uw voeten.

Natuur en cultuur omgeven de wandelaars en fietsers op de dijkjes die eeuwen lang hebbe…

Lees verder

TOP Fort aan de Buursteeg vormt een aantrekkelijk startpunt om de Grebbelinie te ontdekken. De aarden structuur van de Grebbelinie slingert hier door het landschap. Tips voor routes en uitstapjes in de omgeving zijn te verkrijgen in het naast de TOP gelegen Grebbelinie Bezoekerscentrum. 

Meer dan 250 jaar vestinggeschiedenis ligt bij deze TOP aan uw voeten.

Natuur en cultuur omgeven de wandelaars en fietsers op de dijkjes die eeuwen lang hebben gediend in de landsverdediging. Oude aarden forten, geheimzinnige dijkjes, sluizen en betonnen kazematten herinneren aan de belangrijkste waterlinie van Nederland in de Tweede Wereldoorlog: de Grebbelinie. De waterlinie in de Gelderse Vallei bestaat uit een serie aarden verdedigingswerken, verbonden door een liniewal. Ruim tweehonderd jaar (1745-1945) werd er gewerkt aan de versterkingen die het westen van Nederland moest beschermen tegen aanvallers uit het oosten. De oudste delen van de Grebbelinie vinden we tussen de Grebbeberg bij Rhenen en de Oostdijk bij Bunschoten-Spakenburg. Onopvallende dijkjes begrensden de watervlakte die de belangrijkste kracht vormde in het militaire landschap. Tot drie maal toe is het gebied ten oosten van de linie onder water gezet; in 1794-‘95, 1939-‘40 en 1945. Betonnen kazematten vormen de best bewaarde verwijzing naar de rol van de linie in de Tweede Wereldoorlog, toen de aarden wallen door 50.000 militairen werden verdedigd. Tijdens de meidagen van 1940 wist men tot de avond van de 13e mei stand te houden. De Grebbelinie speelt tegenwoordig ook een belangrijke rol als ecologische zone, waar veel planten en dieren voorkomen.

Wandel- en fietsgidsen over hieronder genoemde routes vind je in het Grebbelinie Bezoekerscentrum.

Wandelroutes vanaf deze TOP
De aarden wallen van het Fort aan de  Buursteeg nodigen uit voor een korte wandeling vanaf de TOP én voor langere tochten rond kasteeldorp Renswoude. Een mooi begin is een korte wandeling van 2 km over het fort en een bezoek aan het bezoekerscentrum. Via dijkjes en paden zijn ook de overige fortificaties rond Renswoude bereikbaar in een route van 15 km.

De wandelpaden rond het Fort aan de Buursteeg maken bovendien deel uit van het Grebbeliniepad dat in totaal 91 km telt. Dit themapad is een doorgaande wandelroute langs de vele werken, sluizen, forten en kazematten van de Grebbelinie. Een belangrijk deel voert langs de oude liniedijk, maar er zijn tevens ‘uitstapjes’ door Veenendaal en Amersfoort.

In de omgeving liggen ook diverse Klompenpaden. Dit zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Het Jufferpad start bij Fort aan de Buursteeg, maar je kunt ook overstappen naar de andere Klompenpaden. Kijk voor meer informatie op: www.klompenpaden.nl.

Fietsroutes vanaf deze TOP
Het Fort aan de Buursteeg ligt centraal in de Grebbelinie. Je kunt fietsroutes volgen via de fietsknooppunten.

1. Grebbeberg, 38 km. Via fietsknooppunten: 58 25 27 26 11 31 53 31 35 32 52 36 38 39 85 43 44 47 48 99

2. Het Binnenveld, 24 km. Via fietsknooppunten: 58 25 27 51 34 38 39 85 43 44 47 48 99

3. Museum Veenendaal, 3 km Via fietsknooppunten: 58 59 81 45

Naast de benoemde routes zijn er tal van andere fietsroutes in de nabijheid van deze TOP. Je kunt ook zelf een fietsroute samenstellen langs de bestaande fietsknooppunten. Vanuit fietsknooppunt 58 kun je alle richtingen op. Kijk hiervoor op www.route.nl/routeplanner.

Highlights in de buurt

  • Grebbelinie Bezoekerscentrum
  • Restaurant Grebbelounge
  • Kasteel Renswoude
  • Ouwehands Dierenpark in Rhenen
  • Huis Doorn
Lees minder

Locatie