Recreatiesector Heuvelrug klaar voor hoogseizoen

De recreatiesector op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei maakt zich op voor de zomervakantie, die begint op zaterdag 9 juli a.s. als in de regio Midden de schoolvakanties van start gaan. Omdat de gastvrijheidssector ongekend hard is getroffen door de Coronacrisis, is komende zomer extra belangrijk voor vraagherstel bij ondernemers en andere toeristische aanbieders. Met in augustus ook La Vuelta Holanda in het vooruitzicht, probeert de recreatiesector in de regio komende maanden omzet in te lopen. Een goede zomer betekent een volgende stap om er voor te zorgen dat recreatie en toerisme ook in de toekomst op een goede manier blijven bijdragen aan een fijne leefomgeving op de Heuvelrug.

Met ruim 11.000 banen en een groeiende bijdrage aan voorzieningen en leefbaarheid in de regio, is de recreatiesector van groot belang voor de leefomgeving van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Recreatie en toerisme worden ook steeds belangrijker voor het in stand houden van vitale functies zoals winkels, horeca, cultuur en erfgoed.

Recreatie hard getroffen door corona
Corona heeft recreatie en toerisme hard geraakt”, zegt directeur Michiel van der Schaaf van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei. “Door de langdurige lockdowns in de afgelopen twee jaar zijn reserves uitgeput en is de continuïteit van gezonde toeristische ondernemingen ook in onze regio in gevaar gekomen. Het herstellen van de recreatiesector na Corona is vanaf dit seizoen dus cruciaal." Om de herstart van de sector op gang te helpen, werkte RBT Heuvelrug en Vallei samen met overheden en marktpartijen afgelopen jaar aan de Agenda Bestemming Heuvelrug 2022-2025 die dit voorjaar werd gepresenteerd.  “Hoe sneller en duurzamer we de komende jaren kunnen zorgen voor vraagherstel, hoe meer gezonde bedrijven op de been blijven waardoor werkgelegenheid en voorzieningen ook in de toekomst zoveel mogelijk behouden blijven.

Zomer cruciaal voor herstel
Komende zomervakantie wordt voor de vrijetijdssector een belangrijke periode, waarin veel ondernemers en andere aanbieders hopen omzet te kunnen inlopen. “Mede door het goede weer met Pasen en in de meivakantie was de seizoenstart dit jaar hoopgevend”, aldus Van der Schaaf. “Meer bewoners van onze regio zijn er dit jaar vroeg op uit geweest en kiezen voor een kortere zomervakantie boeken of dagjes weg. Daarnaast lijkt het er op dat ook dit jaar de vakantieparken, campings en hotels in onze regio veel gasten tegemoet kunnen zien." Omdat vakantiegangers er vaak op uitgaan, biedt dat volgens de RBT-directeur volop kansen voor musea, horeca, winkels, attracties en ander dag-aanbod dat ook voor bewoners en bedrijven van grote waarde is. “Het is fijn te zien dat mensen weer als vanouds genieten van onze prachtige regio.

Meer informatie over het recreatieaanbod op de Heuvelrug is te lezen op www.opdeheuvelrug.nl.