De wolf op de Heuvelrug

De wolf kwam tot het einde van de 19e eeuw in redelijke aantallen voor in Nederland. Daarna was het dier hier lange tijd uitgestorven. Sinds 2000, en vooral sinds 2015, worden er echter geregeld weer meldingen gedaan van wolven. Ook op de Utrechtse Heuvelrug zijn inmiddels enkele wolven gesignaleerd. Dit kan gevolgen hebben voor recreatie in het gebied. 

Actueel

Incidenten met wolven

In de zomer van 2024 zijn er meerdere incidenten geweest met wolven in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Om op een goede, veilige en risico-arme manier samen te leven met de wolf, roepen provincie Utrecht en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug inwoners en bezoekers op om de bossen in deze gemeenten niet met jonge kinderen en loslopende honden te betreden. In de bosgebieden in andere Utrechtse gemeenten geldt het advies alert en voorzichtig te zijn op de aanwezigheid van wolven.

Bereikbaarheid horeca en bedrijven

In de bosgebieden van de gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug bevinden zich diverse horecagelegenheden en bedrijven. Daarnaast vinden er regelmatig georganiseerde evenementen plaats. Ook hierbij geldt als je de bosgebieden ingaat: blijf alert, en zie je een wolf? Volg dan de richtlijnen. 

Bedrijven en horeca zijn open en bereikbaar in het bosgebied op de Utrechtse Heuvelrug waar het advies geldt om er niet met jonge kinderen en honden te komen. Je bent daar dan uiteraard ook erg welkom. Wolvenexperts geven aan dat van nature de kans heel gering is dat wolven dichtbij bijvoorbeeld een restaurant zullen komen waar mensen zijn. 

Het advies is om bij bezoek met kleine kinderen aan bedrijven en horeca in het bosgebied alert te zijn. Het advies om honden aan te lijnen geldt ook rond horecagelegenheden en bedrijven. Voor meer informatie over de situatie in specifieke bosgebieden, raadpleeg de website van de betreffende gemeente of neem contact met hen op. 

Wat te doen als je wolf tegenkomt

Gezonde wolven die niet worden gestoord of gevoerd vormen meestal geen bedreiging voor de mens. Wolven zijn schuwe dieren en mijden mensen over het algemeen. Dit betekent niet dat wolven direct vluchten zodra ze een mens zien. Als je een wolf tegenkomt is het belangrijk om je te houden aan onderstaande basisregels.

  • Probeer kalm te blijven.
  • Houd je hond kort aangelijnd.
  • Houd afstand tot de wolf, bij voorkeur 100 meter.
  • Komt de wolf te dichtbij? Ren niet weg maar neem langzaam afstand, spreek luid en maak gebaren.
  • Blijf op de toegestane paden en wegen.
  • Loop de wolf niet achterna. Voer of lok de wolf niet.
  • Kom je welpen tegen? Ga dan zo snel mogelijk weg.

Waarom is het veiliger de hond aan te lijnen?

Wanneer je met een hond wandelt, heb je meer kans dat een wolf je benadert dan wanneer je zonder hond loopt. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. De kans dat een wolf een loslopende hond aanvalt is klein, maar niet uitgesloten. Wanneer je hond losloopt, bestaat de kans dat deze door de wolf gevolgd wordt bij het terugkomen naar zijn of haar baas. Door je hond kort aan te lijnen, houd je de kans op contact tussen je hond en de wolf zo klein mogelijk. Kom je een wolf tegen terwijl je met je hond buiten bent, neem dan langzaam afstand. Als de wolf toch toenadering zoekt, maak je dan groot met gebaren en door luid te spreken. Bel 0900 – 8844 als een wolf je blijft benaderen. Bel 112 in spoedgevallen.

Het voorkomen van confrontaties is belangrijk om de veiligheid van zowel mensen (en honden) als wolven te waarborgen.  

Op BIJ12 vind je meer informatie over wolven.