Opladen in de natuur

Bijna altijd en overal is er geluid om ons heen, bijvoorbeeld van verkeer, gesprekken, muziek en elektronische apparaten: weet jij nog hoe stilte klinkt? Een rustige, stille en groene omgeving helpt je om tot rust komen en even wat minder prikkels te krijgen. Ook op de bank bingewatchen, werken op je laptop, social media bijhouden op je mobiel zorgen voor onrust.  We leven veel in ons hoofd en zitten, zeker in deze tijd van het jaar, veel binnen. En als men vraagt: `hoe gaat het met je?’ hoor je steevast: ‘druk, druk, druk’.

Maar iedereen heeft af en toe behoefte aan rust, stilte en tijd om te ontspannen. Tijd voor wat we écht belangrijk vinden in ons leven. Tijd voor een pitstop, bij te tanken en weer op te laden. Een rustige, stille omgeving kan daarbij helpen. Even weinig prikkels. En laten we die in onze provincie nou volop hebben. Prachtige rustige en stille natuurgebieden waar je even er helemaal uit bent. Waar je letterlijk op adem kan komen van het hectische leven.

Foto: Karin Keijzer

Wandelen op de Heuvelrug

Beweging, frisse lucht, stilte, even geen overvloed aan prikkels en ‘moeten’. En het mooie is dat wandelen ook nog eens heel gezond is. Zelfs gezonder dan hardlopen. Je verbrandt veel meer calorieën dan aanvankelijk werd gedacht. Het is bovendien heel goed voor lichaam en geest: je bloedruk daalt, de kans op hartaandoeningen daalt met 9,3 procent,  je onthoudt dingen beter en je humeur verbetert. Met de herfstdip die om de hoek loert is dit fijn om te weten. Daarnaast is wandelen de perfecte manier om je hoofd leeg te maken én bijkomend voordeel is dat het een leuke en goedkope workout is.

Ontdek meer wandeltips

Dag van de Stilte

De provincie Utrecht werkt aan een gezonde leefomgeving. Dat doet zij onder andere met haar stiltegebiedenbeleid met als doel het behoud van rust voor mensen. We nodigen je graag uit om te wandelen in het Leersumse Veld. Trek je wandelschoenen aan en maak kennis met de stilte. De route start bij de Veldschuur waar je meer informatie kan ontvangen over de wandeling. Kijk hier voor openingstijden van de Veldschuur. De route, die je hier kunt downloaden, is 6,5 km maar er is ook een kortere route voor als je minder tijd hebt. We dagen je uit om deze route in stilte te wandelen en om ervan te genieten.

Meer oplaadtips nodig?

Ter inspiratie geven we je iedere maand nieuwe tips om op te laden en wandel- en fietsroutes in één van de prachtige natuurgebieden die de provincie rijk is.

Druk gezin en stilte geen optie?

Wandel dan met je (klein)kinderen over Het Kabouterpad. In De Veldschuur bij Leersum van Staatsbosbeheer krijg je tegen een kleine vergoeding een rode puntmuts en een kabouterboek met leuke verhaaltjes en opdrachten. De houten kabouters wijzen je de weg en na afloop ligt er een verrassing voor je klaar. 

Bekijk het Kabouterpad