Wist je dat...

  • Het stilste plekje van Nederland zich in onze provincie bevindt? De exacte locatie wordt niet vermeld op wandelkaarten (om de stilte ook echt te bewaren), maar wie zoekt zal vinden... Hint: wandel vanaf restaurant Helenaheuvel (bij Doorn) richting Huis te Maarn (het Witte Huis) en zoek naar het 'stiltebankje'. Wel stil zijn! 
  • Onze provincie over 18.000 hectare bos beschikt? De meest bosrijke gemeenten zijn Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Baarn. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is het grootste bos van de Randstad en na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. 
  • Je genoeg keuze hebt in routes? Het fietsknooppuntennetwerk in onze provincie beslaat namelijk meer dan 1200 kilometer. En het wandelknooppuntennetwerk is in 2017 met 500 kilometer uitgebreid. De stilste en schoonste routes vind je hier
  • Er genoeg te ontdekken is onderweg? In onze provincie zijn maar liefst 285 'Buitenplaatsen' te vinden. De grootste concentratie vind je in de omgeving van Driebergen-Rijsenburg en Zeist, andere hot spots zijn Baarn en Breukelen. 
     
  • Het allereerste Klompenpad (het Schutpad), dat in 2002 bij Leusden werd geopend, als eenmalig initiatief werd gezien? En dat er inmiddels meer dan 100 klompenpaden zijn uitgezet over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland? 
     
  • Op landgoed Den Treek-Henschoten een oerbos is ontdekt van maar liefst 160 bomen? De bomen, die meer dan twaalfduizend jaar geleden werden geveld door extreme kou en een reeks zware stormen, lagen eeuwenlang verborgen onder het veen en werden in 2016 bij toeval ontdekt door een archeoloog tijdens zijn wekelijkse rondje hardlopen. 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!