Laura wandelt in stilte door het Leersumse Veld

"Wandel je hoofd leeg"

riepen mijn collega’s tegen me. Toevallig hadden we net een leuke route voor onze neus dus vooruit dan maar: wandelschoenen aan en gaan! Naar het Leersumse Veld om in alle rust 6,5 km te wandelen. Just me myself and I. Oja, en de camera.

Misschien is een kleine introductie op zijn plaats. Mijn naam is Laura van de Rijke en ik werk als marketeer bij het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei. Het RBT heeft de opdracht van de provincie Utrecht gekregen om de rust en schone lucht te verbinden aan fiets- en wandelroutes. De provincie Utrecht houdt speciale stiltegebieden in stand waarin je de stilte nog kunt ervaren. Zo wordt er een gezonde leefomgeving vol rust gecreëerd. De eerste wandelroute is door het Leersumse Veld. Om zelf te ervaren wat ‘stilte’ is, heb ik de route gewandeld. Met bijna altijd en overal geluid om ons heen van bijvoorbeeld verkeer, gesprekken, muziek en elektronische apparaten vergeet je bijna hoe de stilte klinkt.

 

Ik besloot om alleen te gaan en ook écht de rust op te zoeken. Even opladen en op adem komen. Want naast lawaai en geluid is er ook de drukte van de dag. Werk, gezin, huishouden, social media etc. Uit onderzoek blijkt dat wandelen ook goed is om in je hoofd meer rust te krijgen. Door even te ontsnappen aan alle prikkels en letterlijk je hoofd leeg te wandelen. En daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezond. Met al deze positieve punten in gedachten zet ik mijn eerste stappen in de bossen. In het begin stap ik nog flink door. Ik heb mezelf belooft dat ik die 6,5 km toch wel binnen een uur, of maximaal een uur en kwartier moet kunnen lopen. Maar al snel minder ik vaart en laat ik dat idee los. Ik kan niet anders dan gewoon zijn en van het moment en de prachtige herfstkleuren te genieten. Gewoon even helemaal niets anders dan de ene voet voor de andere zetten.

Het eerste deel van de route is ook echt heel rustig. Deze gaat langs de bekende Leersumse Plassen en je komt slechts sporadisch iemand tegen. Het tweede deel is iets drukker omdat hier naast het voetpad een fietspad ligt. Het is een hele diverse route van kilometers bos, prachtige zandverstuivingen en heidevelden. Je verveelt je dus geen moment: er is altijd weer een ander uitzicht.  Voor mij voelde het als er echt even helemaal uit zijn. Even niks, weg van alle beslommeringen. Ik kan je alleen maar aanraden: maak er tijd voor. Je wandelt je hoofd al leeg in een half uurtje, en in de provincie Utrecht vind je veel rustige en mooie natuurgebieden die makkelijk te bereiken zijn.  

Ik daag je uit om het ook te ervaren en om de mooiste plekjes te spotten die goed de stilte in beeld brengen. 

Mijn tip is om je telefoon op stil te zetten en diep in je tas te stoppen en een goede camera mee te nemen. Ga gerust van de gebaande paden af voor die magische foto! Vergeet de foto niet te delen via Facebook of Instagram @opdeheuvelrug.

Veel plezier!