Marina bezoekt het Nationaal Militair Museum

Ik woon/werk in Baarn, ben een enorme fan van deze regio en trek er regelmatig op uit met de fiets. Zo ontdek ik de mooiste dingen. Misschien krijg jij na het lezen van mijn blog ook zin om eropuit te gaan in dit gebied!

Ik heb mij laten vertellen dat het Nationaal Militair Museum (NMM) een geweldige publiekstrekker is. Zou ik het museum ook interessant vinden of schrikken de vliegtuigen, de tanks en het wapenarsenaal mij af? Omdat het NMM langs een mooie fietsroute ligt die ik vandaag op mijn programma heb staan, waag ik het erop.

Ik heb er al een kleine fietstocht opzitten van Baarn naar Soesterberg, als ik het imposante museum binnenwandel. Eén ding wordt mij al snel duidelijk: dit is bepaald geen museum om even snel doorheen te wandelen. Je ziet hier een grote collectie tanks, vliegtuigen, pantservoertuigen en helikopters naast een welhaast oneindige hoeveelheid degens, sabels, uniformen, maquettes en groots opgezette panoramische filmbeelden.

Maar ik zie ook hoe Nederland door de eeuwen heen is verdedigd: door forten, dijken en de waterlinie, door strijdbare mannen en vrouwen. Het museum wil overbrengen dat vrede een groot goed is en laat daarom de waardevolle rol van de krijgsmacht zien: toen, nu en in de toekomst. Het doet me meer dan ik had verwacht.

In het museum worden daarnaast op tv-schermen persoonlijke verhalen van militairen en veteranen verteld:  over angst, pijn en verdriet. Ronduit schokkend is het verhaal van een sergeant die in Uruzgan een been verloor. Het doet je beseffen hoe goed wij het hier hebben. Straks zit ik weer op mijn fiets, niets aan de hand.

In het midden van het museum loop ik door XPlore, een belevingsruimte waar ik voornamelijk kinderen zie. Ze kunnen hier ervaren hoe het is om in een F16 te zitten of wat een scherpschutter ziet. Het wordt mij steeds meer duidelijk dat dit museum geschikt is voor het hele gezin.

Dan word ik door een van de medewerkers attent gemaakt op De Klas van ’45, een exclusieve excursie in het museum. Normaal gesproken is deze alleen toegankelijk voor leerlingen van basisscholen, maar in sommige weekends vrij te bezichtigen voor het hele publiek. Ik heb dus geluk! De Klas van ’45 is een interactieve tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog waarin vijf oorlogskinderen hun verhaal vertellen. De één moest zijn slaapkamer afstaan aan een Duitse soldaat, een ander zag zijn vader niet meer terug. Na afloop van de rondgang zien we de kinderen terug in beeld verschijnen, maar dan als krasse senioren – vrij van haat of wrok, misschien wel de mooiste boodschap van het NMM.

Het NMM is gevestigd in een indrukwekkend gebouw, met een 33 meter hoge uitkijktoren die garant staat voor een spectaculair uitzicht over Park Vliegbasis Soesterberg en verder. Natuurlijk kan ik de verleiding niet weerstaan. Hup, die toren op dus. Het uitzicht is verbluffend.

Bekijk meer van Marina Heij op haar website