Het Leughtenpad
De Gelderse Vallei heeft een nieuwe aanwinst: educatief speelbos “Het Leughtenpad”. De kinderburgemeesters van zowel Renswoude (Daantje Kluts) als Scherpenzeel (Lisa van Garderen) openden op 2 juni samen dit educatieve speelbos bij recreatiepark De Lucht in Renswoude.
Op het Leughtenpad kunnen kinderen nog echt de Gelderse Vallei beleven. Ze kunnen er rennen, speuren, klimmen, ontdekken, met water spelen en er is ook een blotevoetenpad. Het Leughtenpad ligt precies op de grens van 3 gemeentes: Renswoude, Scherpenzeel en Barneveld. Bij de opening waren daarom – heel bijzonder - meerdere burgemeesters aanwezig: de burgemeester en kinderburgemeester van Renswoude en de burgemeester en kinderburgemeester van Scherpenzeel.
Educatief speelbos
Het Leugtenpad is ontwikkeld door vrijwilligers van onder meer IVN en het natuureducatief scholenproject “Van Luchtkasteel tot Dassenburcht”, onder leiding van Ria van de Bor. Bij de opening vertelde ze samen met Karel van Dijk, eigenaar van recreatiepark De Lucht, de achtergrond van de naam van het speelbos. Het Leughtenpad is vernoemd naar een weg op het terrein: de Leught. Dit betekent uitlichten of schitteren, wat natuurlijk heel toepasselijk is voor een educatief speelbos. Het Rabobank Coöperatiefonds en Waterschap Vallei en Veluwe hebben het speelbos financieel mede mogelijk gemaakt.
Keltische boomkalender
Nadat beide kinderburgemeesters het Leughtenpad officieel geopend hadden, kregen alle burgemeesters en sponsoren een rondleiding. Daarbij werden torrentegels opgetild, een uitkijktoren beklommen, een dassenburcht bekeken en gingen bij sommigen de schoenen uit om het blotevoetenpad ook echt te ervaren. Ook de Keltische boomkalender, bestaande uit 21 verschillende bomen, viel in de smaak. Hier kun je met je geboortedag je levensboom opzoeken en kijken of de eigenschappen van die boom ook bij je passen.
Rugzakroute
Het Leughtenpad (+/- 1.5 KM) ligt op het terrein van recreatiepark De Lucht (Barneveldsestraat 49 in Renswoude) en is voor iedereen vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Het leent zich goed om op eigen houtje te ontdekken. Voor wie meer wil kan er tussen 9 en 15 uur (van april tot en met september) een rugzak met veldwerkmateriaal bij de receptie worden geleend in combinatie met een routeboekje, dit kost €3,00 per rugzak/route. Dit veldwerkmateriaal bestaat uit een boekje met opdrachten en extra materialen zoals zoekkaarten en een loeppotje. Ook krijg je dan een schepnet mee om de onderwaterwereld te ontdekken. De rugzak en het schepnet moeten naderhand ingeleverd worden, maar het boekje mag mee als herinnering.
Vanaf oktober tot en met maart is onze receptie beperkt open, namelijk in de weekenden, en op maandag en vrijdag tussen 14 en 16 uur. Echter van maandag tot en met vrijdag zijn er altijd medewerkers aanwezig, ook al is de deur gesloten. Dan kunt u ons altijd bellen en komen wij u helpen met een rugzak en route.
Wanneer
- Dagelijks