Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Expositie Marius van Dokkum - Recht uit het hart - Stadsmuseum Veenendaal

Marius van Dokkum (1957) is een verhalenverteller in verf. Hij schildert portretten, stillevens en vrije onderwerpen. In zijn vrije onderwerpen komen meestal eenvoudige mensen voor in hun eigen leefomgeving. Mensen die ondanks hun eigenaardigheden toch sympathiek overkomen.

Vanaf zijn vroege jeugd wilde Marius van Dokkum al kunstschilder worden. Tekenen was voor hem een favoriete bezigheid. Voornamelijk het vastleggen van de mens deed hij graag. Rond zijn 15e jaar begon hij met schilderen in olieverf. Op de kunstacademie in Kampen hoopte hij zich verder te kunnen bekwamen in het schilderen. Maar vanwege zijn voorkeur voor figuratief werken kreeg hij daar het advies om te gaan illustreren. Het schilderen leerde hij pas echt na zijn academietijd, waarbij hij onder meer Henk Helmantel als leermeester zag.

Schilderen is tegenwoordig de voornaamste bezigheid van de kunstenaar. Inspiratie haalt hij overal vandaan, of het nu op straat, in de trein, in de kerk of op tv is. Van Dokkum is een verteller en zoekt naar manieren om zijn indrukken weer te geven op een anekdotische manier. Soms schuilt er milde maatschappijkritiek in zijn voorstellingen. Hij gebruikt humor, maar nooit op een cynische manier. Door de toeschouwers een (lach)spiegel voor te houden kunnen ze vaak iets van zichzelf in zijn werken herkennen.

Ook heeft Van Dokkum een serie kinderboeken uitgebracht onder de titel ‘Opa Jan’. Deze opa, geënt op Van Dokkums eigen schoonvader, beleeft gekke en bovenal grappige avonturen met zijn dieren en is voor jong en oud zeer aansprekend.

Marius van Dokkum heeft sinds 2018 zijn eigen museum in Harderwijk, het Marius van Dokkum Museum. Het Marius van Dokkum Museum bestaat in 2023 5 jaar en ter gelegenheid van dat jubileum vindt de tentoonstelling in Stadsmuseum Veenendaal plaats. De werken die getoond worden in de tentoonstelling ‘Recht uit het hart’ zijn in tijdelijke bruikleen gegeven door het Marius van Dokkum Museum. Een bezoek aan Stadsmuseum Veenendaal én het Marius van Dokkum Museum in Harderwijk is een uitgelezen kans om oog in oog te staan met de vrolijke schilderijen die bij alle bezoekers gegarandeerd een glimlach op het gezicht tovert!

Recht uit het hart
Het kunstwerk ‘Recht uit het hart’ past prachtig binnen het oeuvre van Marius van Dokkum. Hele gewone mensen die de hoofdrol spelen. De nadruk ligt in dit schilderij op de eenvoud en de achterliggende boodschap dat liefde los staat van leeftijd, status of materie.
De titel ‘Recht uit het hart’ is gebaseerd op de manier waarop kunstenaar Marius van Dokkum schildert, namelijk recht uit zijn hart. Zijn voorstellingen zijn realistisch. Hij maakt de situaties niet mooier dan ze zijn en weet op deze manier de aandacht van de kijker te trekken.

Activiteiten
Aansluitend bij de tentoonstellingen vinden er diverse activiteiten plaats in Stadsmuseum Veenendaal. Houd de website www.stadsmuseumveenendaal.nl in de gaten voor meer informatie.
De tentoonstelling ‘Marius van Dokkum – Recht uit het hart’ is van 25 juli 2023 t/m 27 januari 2024 te bewonderen in Stadsmuseum Veenendaal.

Prijzen

  • € 8,00