Lathyrus Festival

Vanaf donderdag 1 tot en met zaterdag 3 juli wordt bij Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein opnieuw het Lathyrus Festival georganiseerd. Jong en oud kan tijdens deze dagen genieten van Nederlands mooiste bloem!

VAN DOPERWT TOT KONINKLIJKE BLOEM
Een heerlijke geur, zijdeachtige bloemen en heldere kleuren zijn kenmerkend voor de eenjarige lathyrus (Lathyrus odoratus), ook wel pronkerwt genoemd.
De vlinderbloemige lathyrus bloeit in een grote verscheidenheid aan kleuren en kleurschakeringen, van zachte pasteltinten tot helderrood, roze, zalmkleur, violet, blauw en wit en zelfs tweekleurig.
Het is een plant en snijbloem die in de vorige eeuw enorm gewaardeerd werd door diverse koningshuizen over de hele wereld. Vooral om de heerlijke geur die de paleizen vulden met hun paradijselijke aroma.
Prinses Juliana was er daar één van, zij had een heel bijzondere collectie. Henk Regterschot hoofd van de Koninklijke hoveniers op Soestdijk werkten samen met zijn collega’s in de koninklijke tuin en kas. Tuinman Henk Rechterschot is inmiddels ook al jaren en dag actief in de moestuin en bloementuin van Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein. Zijn passie is om de allermooiste lathyrus van de wereld te kweken.

WEDSTRIJDEN EN TENTOONSTELLINGEN
Jaarlijks deed onze voormalige koningin Juliana, onder leiding van Henk Rechterschot, mee aan tentoonstellingen en wedstrijden waar ze vaak de hoogste prijzen binnen haalde. Een van die evenementen vond elk jaar plaats in de tuin van paleis Soestdijk .
Inmiddels is sinds vijf jaar het Lathyrus Festival naar Hoeve Ravenstein op landgoed Groeneveld in Baarn verhuisd. Vijf jaar op rij won Hoeve Ravenstein, onder aansturing van tuinman Henk Rechterschot, de eerste prijs op de Nationale tentoonstelling.

HET LATHYRUS FESTIVAL
Ter ere van de bloem organiseert de familie Tupker ook dit jaar weer het ‘Lathyrus Festival‘ op Hoeve Ravenstein. Van 1 juli t/m 3 juli kunnen bloemen- en moestuinliefhebbers het hart ophalen op het erf van Hoeve Ravenstein.

Bezoekers kunnen in de groente-, kruiden- en bloementuin van Hoeve Ravenstein de vele varianten van de Lathyrussen en andere bloemen bewonderen. Enkele soorten bloemen staan al ver genoeg in bloei om door de bezoekers geplukt te kunnen worden (zolang de voorraad strekt).

Natuurlijk zijn tuinman Henk en de familie Tupker ook regelmatig aanwezig om hun enthousiasme en passie met de bezoekers te delen. Zo vertelt Jan Tupker: “De Lathyrus bloem is erg geliefd in de omgeving van Baarn. Dit komt mede door voorliefde voor de bloem van toenmalig Koningin Juliana en de uitbundige tentoonstellingen die op Paleis Soestdijk werden gehouden.
Vijf jaar geleden haalde ik (als boer van Hoeve Ravenstein) in samenwerking met Henk Rechterschot (tuinman Paleis Soestdijk) de bloem naar Hoeve Ravenstein. Wij als familie zijn er erg trots op om de bloem hier te kweken.”

EEN ECHT UITJE
Een bezoek aan Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein is een echt uitje!
Op het Boerderijterras van Hoeve Ravenstein kan genoten worden van drankjes, vers belegde broodjes en gebak.
Natuurlijk kunnen de bezoekers ook een kijkje nemen in de Boerderijwinkel van Hoeve Ravenstein. Hier worden de bloemen, kruiden en groentes uit de tuin ook vers aangeboden.

PRAKTISCHE INFORMATIE
De openingstijden van het festival zijn: donderdag 1 juli vanaf 10:00 tot 17:00 uur. Vrijdag 2 juli van 08:30 tot 18:00 en zaterdag 3 juli vanaf 08:30 tot 17:00 uur. Parkeren kan bij Hoeve Ravenstein en de entree is gratis!

Kom naar het Lathyrus festival om zelf zintuigelijk te ervaren waarom de Lathyrus nog steeds de enige echte Prinses onder de Bloemen is!

Wanneer

  • donderdag 1 juli 202110.00 - 17.00 uur
  • vrijdag 2 juli 202108.30 - 18.00 uur
  • zaterdag 3 juli 202108.30 - 17.00 uur

Prijzen

  • Gratis