Laat je meevoeren met de klanken van het Rhenens carillon - Cuneragilde Rhenen

In de imposante Cuneratoren in Rhenen bevindt zich een carillon, ook wel een beiaard genoemd. De beiaard is een belangrijke sfeermaker in iedere middeleeuwse stadskern en zeker in die van Rhenen. De oudste luidklokken werden in ongeveer 1520 gegoten; zij werden met de grootste klok in 1555 door de Utrechtse gieter Jan Tolhuis afgeleverd. Later volgden er nog enkele uitbreidingen. In de oorlog werd de beiaard door de bezetter geroofd, maar dankzij giften van de Rhenense burgerij en het stadsbestuur konden in 1958 nieuwe klokken worden gegoten. Met de 2 Eijsboutsklokken uit 1953 telt de Cuneratoren nu 47 klokken.

Op bijzondere dagen speelt de beiaardier vanuit een cabine op het zgn. stokkenklavier. De stokken zijn d.m.v. ijzerdraden verbonden met de klepels in de klokken. Hierdoor kan de beiaardier hard en zacht spelen, nuances aanbrengen e.d. Kortom: er komt levende en afwisselende muziek uit de toren.

Loop een keer extra door de stad en luister naar het prachtige carillon naar het spel van Klaas R.R. de Haan, Siem Gerritsen en Olga Krips. 

Op 11 mei, 25 mei en 30 mei a.s. zal Klaas de Haan het carillon bespelen. Klaas R.R. de Haan, studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Leeuwarden en Utrecht. In 1997 behaalde hij het diploma UM aan de Ned. Beiaardschool te Amersfoort, waar hij studeerde bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. In datzelfde jaar won hij de 1ste prijs van het Internationaal Beiaardconcours te Groningen. Hij is al meer dan 25 jaar de vaste beiaardier van het Cuneragilde. 

Op 18 mei a.s. zal Wim Veerman het carillon bespelen.

Op 23 mei a.s. zal Siem Gerritsen het carillon bespelen.

Wanneer de beiaardier het carillon niet bespeelt, kan je het horen via automatische bespeling: één minuut vóór het hele en het halve uur.

Toekomstige carillonbespelingen worden onder meer via de website https://cuneragilde-rhenen.nl/agenda/ aangekondigd.

Wanneer

  • Donderdag 30 mei 2024 11.30 - 12.30 uur

Prijzen

  • Gratis