Oktober wandelmaand op de Utrechtse Heuvelrug

Oktober wandelmaand op de Utrechtse Heuvelrug

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug voelt bijna alsof je in het buitenland bent. Schilderachtige landschappen wisselen elkaar af met vele historische locaties zoals kastelen en buitenplaatsen en gezellige horeca. Het najaar is dé perfecte periode om deze regio al wandelend te verkennen. Het landschap verandert, de bladeren aan de bomen verkleuren en de kastelen, buitenplaatsen, musea en bezienswaardigheden zijn klaar om ontdekt te worden. Daarom staat wandelen in oktober centraal bij het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei.

Wandelen is ongekend populair en gezond

De afgelopen coronajaren hebben we allemaal ontdekt hoe mooi Nederland is en dat je voor een mooie wandeltocht perfect in de regio terecht kan! Ook levert een mooie wandeltocht een bijdrage aan je fysieke en mentale gezondheid: je maakt je hoofd leeg én zoals arts/wijsgeer Hippocrates zei: ‘lopen is het beste medicijn’. Op de website wandelen.opdeheuvelrug.nl vind je wandelroutes voor elk type wandelaar: van lange-afstandswandelingen tot leuke wandelroutes met kinderen, allemaal met informatie en verhalen over de Utrechtse Heuvelrug. Op de Heuvelrug vind je ook een uitgebreid netwerk aan TOP’s, startpunten en groene entrees voor een makkelijke start van je wandeltocht. Veel van deze punten bevinden zich in de buurt van een NS-station, handig als je met de trein komt.

Unieke plekken

De Utrechtse Heuvelrug staat bekend om haar pittoreske dorpjes, unieke historische locaties, prachtige uitkijkplekken en bijzondere natuur. Landschappen met adembenemende zandverstuivingen, uitgestrekte heidevelden en talrijke loof – en dennenbossen wisselen elkaar af en maken dit de perfecte omgeving voor een avontuurlijke wandeltocht. Daarnaast telt de regio meer dan twintig kastelen en buitenplaatsen met elk haar unieke verhaal. Van de rijke verhalen van de Grebbelinie tot het militaire erfgoed van de regio. Met onze thema wandelroutes ontdek je alles over het militair erfgoed van de regio of duik je in de geschiedenis van de prachtige kastelen en buitenplaatsen.

Voor in je agenda

Op de Heuvelrug vindt je ook veel verschillende wandelevenementen voor jong en oud, perfect om je hoofd lekker leeg te maken. Ga op pad met een gids en laat je verrassen in de tuinen van Paleis Soestdijk of op het Leersumse Veld. Of ga met je (klein)kinderen op paddenstoelenexcursie in Doorn. Bij elke stap die je zet geniet je van uitgestrekte natuurgebieden, heerlijke wandelpaden om te (ver)dwalen, karakteristieke en historische dorpen, prachtige kastelen én het militaire erfgoed.

Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De herfstvakantie (22 t/m 30 oktober) staat, net als vorig jaar, in het teken van de Beleefweek. Tijdens deze beleefweek zijn er weer volop activiteiten voor jong en oud om te ervaren wat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zo uniek maakt. Dat wordt weer volop ontdekken, spelen en speuren met de kinderen. Kijk op npuh.nl/beleefweek en meld je snel aan voor een van de vele activiteiten!