5 redenen om te fietsen op de Heuvelrug - + handige tips!

De Utrechtse Heuvelrug is hét fietsgebied van Nederland! Dit unieke natuurgebied ligt heel centraal en is verrassend divers. Het heeft niet alleen qua natuur een grote variëteit; er zijn ook veel cultuurhistorische bezienswaardigheden. Wij geven je alvast vijf redenen om de Heuvelrug met de fiets te gaan verkennen:

1. Natuur

Uiteraard is dit reden nummer één, want we hebben het hier over een heel interessant gebied. Het is ontstaan in de ijstijd toen grote gletsjers zand en stenen voortduwden tot een grote stuwwal. In de loop der eeuwen hebben weer en wind er een mooi gebied met heuvels, dalen en vlaktes van gemaakt. Er zijn zandverstuivingen, bossen en heidevelden en de schitterende uiterwaarden van de Rijn. Kortom een rijk landschap dat barst van de flora en fauna!

2. Historische bezienswaardigheden

De Utrechtse Heuvelrug is een gebied met een rijk verleden. Bezoek de grafheuvels uit de periode van 2500 tot 2000 v.Chr. of slenter rond in één van de tot stad uitgegroeide brinkdorpen (centraal plein met daaromheen de boerderijen), zoals Doorn, Leersum of Baarn. Ook de Pyramide van Austerlitz mag je eigenlijk niet missen, deze werd gebouwd door troepen van Napoleon, die hier in de bossen gelegerd waren.

3. Landhuizen en kastelen

Ook historische bezienswaardigheden, maar we noemen ze toch apart. In deze streek staan vele kastelen en schitterende landhuizen. Rijke kooplieden uit de regio lieten hier aan het eind van de 17e eeuw prachtige buitenhuizen bouwen. Veel van deze landgoederen en kastelen kun je nu bezoeken.

4. Veel te doen en goede voorzieningen

In het park is veel te zien en te doen. Met de fiets ben je van de stad zo in de natuur en kun je overal komen. Je kunt gemakkelijk even afstappen, voor het spotten van dieren bijvoorbeeld, of voor een korte kanotocht, een picknick of het bekijken van een bezienswaardigheid. Overal op de Heuvelrug zijn goede voorzieningen, zoals picknickplaatsen, fijne fietspaden en goede horecagelegenheden. Tip: plan van te voren wat je wil zien en waar/hoe je pauzeplekken wil inlassen.

5. Duidelijke bewegwijzering

Er zijn vele routes die je kunt volgen. Online zijn er talloze bestaande routes te vinden, maar je kunt ook je eigen route samenstellen. Tip: maak gebruik van de zogenaamde 'fietsknooppunten' om je route te plannen én je weg te vinden. Deze zijn erg duidelijk aangegeven en maken het samenstellen van een route op maat erg gemakkelijk. Houd je van ruig terrein? Op de Utrechtse Heuvelrug zijn vele, uitdagende MTB-routes!

Waar hou je rekening mee tijdens je fietstocht?

Een goede voorbereiding is belangrijk. Plan een leuke tocht die qua lengte en zwaarte is afgestemd op de deelnemers. Zorg dat je fiets in goede staat is (check dit van te voren), kies een dag met mooi weer uit en zorg voor een paar goede fietssloten. Wat betreft fietssloten is het handig om een normaal ringslot te combineren met bijvoorbeeld een beugelslot. Met twee fietssloten verlaag je de kans dat iemand zomaar kan meenemen. Neem alleen bagage mee die je écht nodig hebt: telefoon (voor noodgevallen en navigatie), bandenplaksetje, water en eventueel extra (regen)kleding. Vergeet vooral niet te genieten van het fietsen en de prachtige omgeving!