Mountainbiken op de Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is de perfecte plek om lekker met je mountainbike op pad te gaan! Of je nu een beginnende fietser of juist een ervaren mountainbiker bent, de Heuvelrug biedt voor ieder wat wils. Je vindt er veel verschillende routes.

Nieuwsgierig? Gideon Lamot van MTB Gids Heuvelrug vertelt je er graag meer over in dit blog.

Start je jaar op de mountainbike
Is een van jouw goede voornemens voor dit jaar om (meer) buiten te zijn en lekker te bewegen of te sporten? Of wil je graag van die kerstkilo’s af? Dan is mountainbiken een goede optie! Zo kun je buiten lekker actief bezig zijn en je grenzen verleggen. Maar waar en hoe begin je met mountainbiken? 

De Utrechtse Heuvelrug heeft maar liefst 11 officieel aangelegde mountainbikeroutes
Bij elkaar is dit meer dan 150 kilometer trail met 1.500 hoogtemeters. 9 van de 11 routes worden beheerd door de stichting MTB Utrechtse Heuvelrug. De andere twee mtb-routes liggen op Landgoed Den Treek Henschoten.

De ene route is uitdagender dan de andere
Route Austerlitz (2x8 km) is een goede route om te starten met mountainbiken. Hier is ook een kinderroute aan gekoppeld. Mtb-route Zeist (17km) is een mooie volgende stap. Voor beide routes kun je opstappen bij het ‘toeristisch overstappunt’ Beauforthuis in Austerlitz. 

Nog geen of weinig ervaring? Dan is een mountainbike clinic aan te raden
Natuurlijk is het volgen van een clinic geen must om lekker te fietsen in het bos. Maar we zien veel mensen op een mountainbike door het bos gaan alsof ze een tochtje door het dorp maken. En met trails die steeds uitdagender worden, gaat dat niet altijd goed. Als je start met het leren van een aantal vaardigheden, heb je het mountainbiken sneller onder de knie en zit je bovendien meer ontspannen en met meer plezier op je fiets. Zo geniet je meer van je tocht, de omgeving en je gezelschap. 

MTB Gids Heuvelrug leert je de belangrijkste vaardigheden en neemt je mee op pad
Bij mountainbiken komt meer kijken dan de trappers ronddraaien en wat sturen. Houding, evenwicht, kijken, remmen en bochten nemen gaat anders dan op de weg. Met een clinic van MTB Gids Heuvelrug leer je de belangrijkste vaardigheden voor het mountainbiken. Daarvoor hebben ze hun eigen trainingsvelden en trainingsparcours op Landgoed Ginkelduin in Leersum. Zo heb je alle rust en ruimte om te oefenen. Natuurlijk is een mooie tocht over de mountainbikeroutes ook onderdeel van de clinic. MTB Gids Heuvelrug heeft verschillende soorten mtb clinics; voor beginners, gevorderden, gezinnen en bedrijven. Als je (nog) geen mountainbike hebt kun je deze bij hen huren.